‘Vrouwen hebben beter uithoudingsvermogen dan mannen’

Goed nieuws voor de vrouwelijke lopers. Misschien beseffen ze het niet, maar hun uithoudingsvermogen is beter dan dat van mannen. En da's wetenschappelijk bewezen.

Professor Brian Dalton van de University of British Columbia (Canada) bracht 9 vrouwen en 8 mannen – een kleine studiegroep dus – van eenzelfde fitnessniveau bij elkaar voor een proef waarbij hij keek naar kracht, snelheid en uithoudingsvermogen. Hij focuste zich daarbij op de kuitspieren.

De proefkonijnen kregen de opdracht om eenzelfde oefening 200 keer te herhalen. Namelijk: zo snel mogelijk bewegen op een plaats waar allerlei sensoren bevestigd waren. Die monitorden de prestaties van de mannen en vrouwen betreffende kracht, snelheid en uithoudingsvermogen.

Vermoeider

Op vlak van kracht en snelheid scoorden mannen het best. De uithoudingsresultaten waren helemaal anders. In het begin van de proef was er op dat vlak weinig verschil tussen mannen en vrouwen, maar op het einde bleken mannen tot 15% vermoeider te zijn dan vrouwen.

Dalton: “We keken bij deze studie alleen naar de kuitspieren, maar ik verwacht soortgelijke resultaten voor andere spiergroepen. Mannen werken lange inspanningen sneller af, maar zijn aan de finish duidelijk vermoeider dan vrouwen. Vrouwen hebben een beter uithoudingsvermogen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?