Vrouwen aan de macht in Kortrijk

Kortrijk Loopt kreeg naar goede gewoonte weer meer vrouwen dan mannen aan de start. Charline Vanneste won de Knack Weekend Ladies Run, terwijl Franky Hernould de snelste was op de 11 km bij de mannen.
De dames zetten er hun beste beentje voor. (foto Alain Buyck)

Het was al voor de zesde keer dat Kortrijk op Pinkstermaandag de loopstad bij uitstek was. Dit jaar kwamen in totaal 3.000 lopers en loopsters afgezakt naar de Guldensporenstad.
 
Schepen van Sport Stefaan Bral gaf het startschot voor de Knack Weekend Ladies Run 11 km, met start en aankomst ter hoogte van Sportcampus Lange Munte en onderweg een lus doorheen de mooie binnenstad. Bijna 800 dames kwamen aan de start.

Charline Vanneste uit Izegem won de wedstrijd in 42:28, met 15 seconden voorsprong op Ann Parmentier. Daarmee kregen we de top twee van vorig jaar in omgekeerde volgorde. Gwendolyn De Deyne, vorig jaar nog primus op de korte afstand, vervolledigde het podium.

ZESDE KEER OP RIJ VOOR MARTINE TANGHE

Net als de voorgaande jaren liepen ook enkele sportieve bekende Vlamingen mee als ambassadrices van de Knack Weekend Ladies Run Series, waarvan Kortrijk de tweede manche was dit jaar: arts en journaliste Marleen Finoulst, VTM-nieuwsanker Cathérine Moerkerke, ex-judoka Gella Vandecaveye, actrice Francesca Vanthielen en VRT-nieuwsanker Martine Tanghe, die tot nu toe alle edities meemaakte.

Volgens Knack Weekend-hoofdredactrice Trui Moerkerke verklaren de ambassadrices een groot deel van het succes van de Ladies Run: “Iedereen kon hun voorbereiding op onze site volgen. Dat werkt inspirerend voor heel wat vrouwen.”

Gella Vandecaveye finishte samen met loopmaatje Cathérine Moerkerke knap in iets meer dan 55 minuten. “Het parcours ging geregeld op en af, dus een makkie was het niet. Maar ik heb genoten van de sfeer, de mensen en de supporters”, aldus de ex-judoka.

Francesca Vanthielen: ‘De vele aanmoedigingen onderweg hebben me vooruitgestuwd’

Francesca Vanthielen bleef net onder het uur en was daarmee dik tevreden. “Het ging me in ieder geval beter af dan tijdens de hete editie van vorig jaar. De vele aanmoedigingen onderweg hebben me ook vooruitgestuwd.”

Ook de twee Knack Weekend Lezersteams verschenen in Kortrijk aan de start. Team KTA Drie Hofsteden en Team 5 Vlaams-Brabantse vriendinnen bereidden zich gedurende 10 weken voor op deze wedstrijd. Voorts liep ook minister Hilde Crevits mee. 

Wie 11 km nog een stap te ver vond, kon ook terecht op de Start to Run over 5 km, met finish in het centrum van Kortrijk. Bijna 1.000 dames waagden zich aan deze korte afstand. Audrey Goesaert uit Harelbeke won in 16:17, voor Axana Dheedene en Febe Carrein.

RECORDAANTAL MANNEN 

Dat ook steeds meer mannen de weg vinden naar Kortrijk, bewees het recordaantal van meer dan 1.000 deelnemers op Kortrijk Loopt 11 km. Franky Hernould uit Doornik nestelde zich van bij de start in het spoor van de snelste lopers over de korte afstand en gaf zijn voorsprong ook in de resterende 6 km niet meer uit handen. Hij haalde het in 35:35, voor Kris Coddens en Nico Serroen.

“Tot kilometerpaal vier heb ik de toppers van de 5 km gevolgd”, doet Hernould het verhaal van zijn wedstrijd. “Toen ik zag dat ik als enige van de lange afstand overbleef, heb ik mijn eigen tempo aangehouden zonder daarbij echt in het rood te gaan. Het was de eerste keer dat ik meedeed in Kortrijk, fantastisch dat ik hier kon winnen.”

260 mannen namen deel aan Kortrijk Loopt 5 km. Hier was Bert Deschodt uit Harelbeke de snelste in 14:06, voor Hannes Agache en Lieven Vandeneghe.

Podia
Knack Weekend Ladies Run 11 km
1. Charline Vanneste 42:28
2. Ann Parmentier 42:43
3. Gwendolyn De Deyne 43:02

Knack Weekend Ladies Run 5 km
1. Audrey Goesaert 16:17
2. Axana Dheedene 17:43
3. Febe Carrein 18:19

Kortrijk Loopt 11 km
1. Franky Hernould 35:35
2. Kris Coddens 36:50
3. Nico Serroen 37:05

Kortrijk Loopt 5 km
1. Bert Deschodt 14:06
2. Hannes Agache 14:23
3. Lieven Vandeneghe 14:33

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.