Vrouw wint trailwedstrijd van 50 km … op sandalen

Iedereen werd al eens voorbijgestoken door een loper waarvan je dacht: 'Hoe kan die nu sneller zijn dan ik?' Dat gevoel hadden bijna alle deelnemers aan een zware trailwedstrijd.

We nemen je mee naar Mexico, waar de Ultra Trail Cerro Rojo op het menu stond, een zware wedstrijd van 50 kilometer over een geaccidenteerd en bergachtig parcours. De 22-jarige Maria Lorena Ramirez was met een tijd van 7 uur en 3 minuten de beste van 500 vrouwen, die uit 12 verschillende landen kwamen. Kan allemaal goed zijn, horen we je denken, maar speciaal is dat nu ook weer niet.

Klopt, maar mevrouw Ramirez won de race in ’traditionele klederdracht’. Lees: sandalen (gemaakt van gerecycleerd materiaal) en een jurkje. Het doet ons meteen terugdenken aan de jongeman die een snelle tijd klokte op Crocs.

Ramirez behoort tot de Tarahumara, een indiaans volk waar wel meer goede lopers zitten. Ze verdiende dankzij haar overwinning 290 euro.