Vrouw breekt wereldrecord 12 uren lopen

The Spartanion, een ultramarathon in Yarkon Park in Tel Aviv, werd voor de vierde keer georganiseerd. Doordat ‘ultrakampioen’ Aleksandr Sorokin er vorig jaar twee wereldrecords liep (12 uren lopen en 100 mijl), kon de race dit jaar op heel wat interesse rekenen van de ultrarunning community.

Onder de deelnemers: de Poolse Dominika Stelmach. Aan het begin van de wedstrijd liet ze al weten dat ze was afgezakt om het wereldrecord 12 uren lopen bij de vrouwen te verbeteren. Dat stond op naam van de Amerikaanse Camille Heron, die op 12 uur tijd 149,130 km wist af te leggen.

Op donderdag om 10u begon Stelmach aan haar recordpoging. Na zes uren lopen was ze er al in geslaagd om het wereldrecord 6 uren lopen bij de vrouwen in de categorie 40-45 jaar te breken. Maar daar stopte de Poolse niet: ze liep verder om haar doel te bereiken en dat deed ze met verve. Na 12 uren lopen vestigde ze een nieuw wereldrecord en voltooide ze de tijd in 152,633 km. Om de waanzinnige prestatie even te kaderen: dat betekent dat Stelmach gemiddeld zo’n 12,7 km/uur, ofwel 4’44″/km liep … en dat 12 uur lang.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?