Vreemd: Keniaan is Iers marathonkampioen

Een marathonkampioenschap zonder discussie organiseren, dat lijkt haast een onmogelijke zaak. Ook in Ierland was het prijs.

Voor de mensen die niet helemaal mee zijn: de voorbije weken liep er in meerdere landen wat mis tijdens de nationale marathonkampioenschappen. Bij het BK won de snelste loper de nationale titel nietbij onze noorderburen was er onduidelijkheid over het podium en in Canada miste de winnaar zijn bonus omdat hij te uitgebreid gevierd had.

Het voorbije weekend stond het nationaal marathonkampioenschap in Ierland op het menu. Decor daarvoor was de marathon van Dublin. En ook daar was er controverse.

Ier of niet?

Na 2u18’52” kwam Ciaran O’Hanlon over de streep. Op dat moment waren er al 10 lopers binnen, maar hij was wel de eerste Ier en dus nationaal kampioen. Tenminste, dat dacht de 43-jarige loper. Want de titel was voor de man die als vierde was binnengekomen – en net als O’Hanlon een pr had gelopen: Freddy Sittuk (2u16’05”).

Sittuk is dan wel een Keniaan en verricht naar verluidt nog heel wat trainingswerk in zijn geboorteland, maar mag zich toch Iers kampioen noemen. Dat komt omdat … het reglement het toelaat. Lopers die al zes maanden of langer in Ierland verblijven, mogen zich inschrijven voor het nationaal kampioenschap.

Deur open

Sittuk zelf is wel al enkele jaren aangesloten bij Raheny Shamrocks, een club uit Dublin, maar dat neemt niet weg dat O’Hanlon enorm ontgoocheld was. “Ik wist niet dat Freddy deelnam aan het Iers kampioenschap”, vertelde de loper aan The Irish Times. “Dit zet ook de deur open voor buitenlandse atleten die hier een nationale titel willen winnen.”

We zouden het nog bijna vergeten, maar de winnaar van de marathon van Dublin kwam ook uit Kenia: Bernard Rotich klokte af na 2u15’52”. De titel bij de vrouwen ging naar Nataliya Lehonkova uit Oekraïne. 2u28’57” volstond voor de zege.