Voordelen van soep voor lopers + recept

Voedzaam en rijk aan vocht: soep is een uitstekende keuze voor lopers. Bovendien is het verwarmend, wat goed van pas komt nu het kouder wordt buiten. Wij geven tips én een recept om extra te genieten van je soepmoment!

Soep is lekker en gezond en verdient een mooi plekje in het menu van een loper. Je kan het voor en na het sporten eten. Dit zijn de voordelen van soep voor lopers:
* Boordevol vitamines en mineralen
* Rijk aan vocht
* Prima energieleverancier
* Snel en makkelijk om te maken
* Verzadigend door het hoge vochtgehalte, waardoor je minder eet. Dit kan een voordeel zijn voor lopers die op hun gewicht letten.

TIPS VOOR ‘SOEP-ERFOOD’

* Om voldoende vitaminen en mineralen uit soep te halen, voorzie je minstens 500 gr groenten per liter water.
* Warm soep niet te vaak op, als je de vitamines wilt behouden. Het beste is om een grote kom te maken en de soep te bewaren in porties. Je kan ze invriezen en uithalen op het moment dat je er zin in hebt. Zo heb je altijd een gezonde oplossing als je honger hebt!
* Gebruik max. 1 bouillonblokje per liter water en voeg geen of zo weinig mogelijk extra zout toe. Het is beter om met andere kruiden te werken.
* Afhankelijk van het tijdstip van je soepmoment kies je voor andere ingrediënten (zie hieronder). Anders krijg je te kampen met energietekort of doen je darmen lastig.
* Geen verse groenten in huis? Diepvriesgroenten hebben evenveel voedingswaarde als hun verse tegenhangers.

SOEP VOOR HET LOPEN: ENERGIELEVERANCIER

Eet je soep voor je gaat lopen? Zorg dan dat ze rijk is aan koolhydraten, vocht en wat zout om je voorraad te maximaliseren. Met andere woorden: een licht verteerbaar soepje met weinig vet, eiwitten en vezels. Vermijd royale porties want dit vertraagt je vertering en het kan leiden tot maaglast. Voorbeelden van koolhydraatrijke soepen voor het lopen: erwtensoep of maïssoep, eventueel met extra (zoete) aardappelen en/of brood voor meer calorieën dus extra energie.

SOEP NA HET LOPEN: HERSTELSOEP

Na het lopen heeft je lichaam vocht en eiwitten nodig zodat het kan herstellen. “Wacht niet langer dan een uur om soep te eten, je lichaam heeft de voedingsstoffen nodig. Eiwitrijke soepen na het lopen: kippensoep, groentesoep en brood met mager beleg (magere kaas, kalkoenham, kippenwit), groentesoep met zelfgemaakte runds- of kippenballetjes. Afhankelijk van hoe intensief je run was, kan je extra brood voorzien.

SNEL & MAKKELIJK RECEPT: HEERLIJKE KRUIDIGE WORTELSOEP

Om zelf soep te maken hoef je geen keukenwonder te zijn. Met een mixer of blender is de klus zo geklaard en het duurt hooguit een half uur! Kant-en-klare soepen zijn geen goede keuze omdat ze veel zout en suikers bevatten en vaak ook allerlei toevoegingen. Bovendien zijn ze duurder dan wanneer je zelf soep maakt. Je mag het nog zo druk hebben, dat half uurtje achter de kookpotten is het waard! Deze lekkere wortelsoep is ideaal voor na het lopen: pittig, zoet en verwarmend. Iets om gedurende je hele looptoertje reikhalzend naar uit te kijken!

Dit heb je nodig voor een grote kom soep:
* 2 teentjes knoflook
* 4 uien
* 500 gr wortels
* 1 l water
* 2 eetlepels olijfolie
* 1 vetarm groentebouillonblokje
* Kruiden naar smaak: komijn, kurkuma, kerrie…
* Verse groene kruiden voor de afwerking
* Kokosmelk (optioneel)

Zo maak je deze soep:
* Schil de wortels en snijd ze in stukken van 1 à 2 cm.
* Pel de uien en de knoflook, snijd ze in stukken en stoof ze aan in de olijfolie.
* Voeg 1 theelepel kurkuma, komijn en kerrie toe aan het mengsel. Roer goed en laat een paar minuten bakken op een zacht vuur.
* Voeg de wortels bij het uienmengsel. Zet een deksel op de pot, zet het vuur iets hoger en bak de groenten gedurende een tiental minuten.
* Voeg het water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook gedurende 15 à 20 minuten.
* Mix de soep, kruid af naar smaak en voeg eventueel wat kokosmelk toe voor een romige textuur.
* Serveer met verse groene kruiden en eventueel brood, ook lekker met wat pindanootjes erbij.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?