“De eerste dertig à veertig kilometer zijn relatief vlak.” De woorden komen uit de mond van Sanne Augusteyns van Golazo sports en klinken mij als muziek in de oren. Donderdag werd in Ieper het vernieuwde parcours van de Wings for Life World Run voorgesteld. Aan tafel: Burgmeester van Ieper Jan Durnez, ambassadeur van de Wings for Life World Run Marc Herremans, rallypiloot en chauffeur van de Catcher Car Thierry Neuville en Sanne Augusteyns van Golazo. Aan de micro: Eline De Munck, die 8 mei ook het event aan elkaar zal praten.
Extra beleving
Het parcours in en rond Ieper kreeg een stevige facelift. De start is traiditiegetrouw in het centrum aan de Menenpoort. Via een eerste lus van zes kilometer duiken de lopers opnieuw het centrum binnen om vervolgens via een lus langs het kanaal een tweede keer richting Ieper-centrum te trekken. “De meeste lopers worden tussen kilometer tien en dertig ingehaald door de catcher car”, vertelt Augusteyns. “Wie dus zes of twintig kilometer als doel heeft gesteld, kan eigenlijk te voet terug naar de startplaats gaan. Op die manier willen we voorkomen dat de shuttlebussen overbelast raken. Bovendien komt die dubbele passage in het centrum ook de beleving ten goede. Aan de bevoorradingsposten (om de 5 km) zorgen dj’s nog voor extra sfeer.”
4.500 lopers
Aan beleving dus geen gebrek op 8 mei. Intussen schreven al meer dan 3.000 sportievelingen zich in voor de Wings for Life World Run in Ieper. De organisatie hoopt dat aantal nog op te krikken tot 4.500. Diegenen die voor de kaap van dertig kilometer worden ingehaald door de Catcher Car zullen hoofdzakelijk op vlakke wegen lopen. Na de tweede passage in het centrum (na 20 km) trekt het parcours enkele kilometers naar het noordoosten om dan een duik naar het zuiden te nemen en via Hollebeke en Voormezele de kaap van 50 kilometer te ronden. Wie op de marathon mikt, komt naar het einde toe dus in heuvelachtiger gebied terecht.
Thierry Neuville
Met de informatie over het parcours in het achterhoofd kan ik concluderen dat mijn doel om 25 kilometer te lopen aan een gemiddelde van 5’04” per kilometer realistisch is. Als de Catcher Car zich aan de afgesproken snelheid houdt tenminste. Aan het stuur zit niemand minder dan rallypiloot Thierry Neuville, die Tanja Dexters en Femke Herygers opvolgt. ‘De rijdende finishlijn’ vertrekt dertig minuten na de lopers aan een tempo van 15 kilometer per uur. Ieder uur wordt het tempo opgedreven. Zodra Neuville je passeert, lig je uit de wedstrijd. Kan je om een bepaalde reden niet deelnemen, maar wil je toch graag actief deel uitmaken van de Wings for Life World Run, dan heb ik goed nieuws voor je: Thierry Neuville zoekt nog een copiloot! Zie hieronder hoe je moet deelnemen.
Er rest mij de komende vier weken slechts één opdracht: trainen, trainen en trainen. Hoe vlot of stroef dat verloopt, lees je volgende week.