Voor het eerst marathon in Iran

Op 9 april 2016 opent Iran voor het eerst in de geschiedenis haar Perzische poorten voor marathonlopers. De 'I run Iran'-marathon start bij Shiraz en eindigt in Persepolis, de legendarische hoofdstad van de Perzen.

De marathonlopers verzamelen zich op 9 april in Shiraz bij de imposante stadspoort. Na de finish in Persepolis worden de deelnemers als eregasten ontvangen in het paleis van Darius de Grote. Deze Perzische koning nam hier meer dan 2.500 jaar geleden het besluit voor een grootse expeditie naar Athene. Bij de plaats Marathon werden de Perzen tegengehouden door de Grieken. Ondertussen is de marathon het symbool geworden van internationale vriendschap en sportiviteit.

I run Iran loopt dus over een historische route. Onderweg maken de lopers en supporters uitgebreid kennis met de Perzische cultuur en historie. Na de marathon is er de mogelijkheid voor een rondreis langs de pracht en praal van Esfahan en de hoofdstad Teheran.

Tijdens de Iraanse marathon kan ook de Iraanse bevolking voor het eerst kennismaken met het fenomeen ‘lopen voor je plezier’. Deze marathon vormt daarmee het startschot voor een outdoor loopcampagne in het land. Sportactiviteiten in Iran zijn nu namelijk nog veelal indoor. Voor de lokale jeugd is er een Run 4 fun gepland op het laatste stuk van de marathon.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?