Voor het eerst bewezen: fitte mensen overleven vaker hartaanval

Fitte mensen hebben meer kans om een eerste hartaanval te overleven. Dat klinkt zo logisch als: water drinken is gezonder dan cola, maar toch is dat nu pas voor het eerst bewezen.

Aan de universiteit van Baltimore onderzocht het team van Dr. Michael Blaha de medische gegevens van 2.061 mensen. De gemiddelde leeftijd van die groep was 62 jaar.

Hoe gingen de Amerikanen juist te werk? Ze lieten alle deelnemers aan het onderzoek een inspanningstest doen en gaven hen vervolgens een MET-score, gaande van 1 tot 12. Hoe hoger die score, hoe fitter de persoon in kwestie. Die testen gebeurden tussen 1991 en 2009.

In het wetenschappelijke blad Mayo Clinic Proceedings staan ondertussen de resultaten. 634 mensen hadden een MET-score van 10 of hoger. Van die groep overleden 40% minder mensen na een eerste hartaanval in vergelijking met de andere doelgroepen. De onderzoekers sluiten dus niet uit dat fitte personen een hartaanval kunnen krijgen, maar ze sterven er sowieso minder snel aan.

De onderzoekers maken zich sterk dat zo’n studie nog nooit eerder gebeurde. “We wisten wel al dat fittere mensen langer leefden, maar nu hebben we ook het bewijs dat ze een eerste hartaanval vaker overleven.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?