Voor de eerste keer ooit: Atleet van het Jaar is een marathonloper

Eliud Kipchoge is uitgeroepen tot Atleet van het Jaar. Een verrassing is dat niet, een primeur wel.

Jaarlijks reikt de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) prijzen uit voor de beste atleten van het voorbije jaar. Bij de mannen werd Eliud Kipchoge de laureaat, voor het eerst in zijn carrière. De Keniaan liep in september het wereldrecord op de marathon aan diggelen (2u01’39”). Hij kreeg bij de verkiezing voor Atleet van het Jaar meer stemmen dan meerkamper Kevin Mayer, polsstokspringer Armand Duplantis, spurter Christian Coleman en hordenloper Abderrahman Samba.

Opvallend: het is de eerste keer in de gescheidenis van deze prijs (die sinds 1988 wordt uitgereikt) dat een marathonloper op het hoogste schavotje staat. Atleten als Haile Gebrselassie en Kenenisa Bekele wonnen de prijs in het verleden ook wel, maar schakelden pas later over naar de marathon.

Bij de vrouwen kwam de Colombiaanse Caterine Ibargüen als winnares uit de bus. De hinkstapspringster haalde het onder meer van onze landgenote Nafi Thiam, de winnares van vorig jaar. Ook voor Ibargüen was het de eerste keer dat ze deze prijs in ontvangst mocht nemen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?