Volt test Vijfvingerschoenen

Het consumentenprogramma Volt legde woensdag de zogenaamde vijfvingerschoenen op de testbank. Herbekijk de reportage!

“De traditionele loopschoen krijgt concurrentie van een nieuwe schoen die eruit ziet als een handschoen maar dan met vijf tenen in plaats van vingers. Weg met dikke zolen, leve de blotevoetenschoen?”, dat was de insteek van het onderzoek dat Volt uitvoerde over de vijfvingerschoen.

Presentator Kobe Ilsen ging eerst bij Dirk Van Himste, verdeler van de populaire Vibram-schoenen, ten rade waarom hij de vijfvingerschoen zou moeten gebruiken. “De schoen versterkt de spieren, optimaliseert de lichaamshouding en de balans, verbetert de bloedsomloop en vermindert de kans op blessures. We promoten hem niet alleen om langdurig te sporten, er zijn bijvoorbeeld ook al mensen die er een marathon mee hebben gelopen”, aldus Van Himste.

Volgens Van Himste heeft het echter geen nut om je loopschoenen meteen weg te gooien en enkel nog met de vijfvingerschoenen te lopen. Geleidelijk aan opbouwen is de boodschap! Maar daartoe kregen de Leuvense studenten, die Ilsen vervolgens opzocht, geen kans. De reacties na een eerste looptochtje waren dan ook niet meteen enthousiast te noemen.

Het woord aan de wetenschap dan. Bij Jean-Pierre Wilssens, bewegingsanalist bij Runners Service Lab, onderging Ilsen een looptest met footscan en highspeedcamera. Op blote voeten produceerde hij een mooie hiellanding met lichte pronatie. De pronatie verslechterde een beetje met de vijfvingerschoen aan. “De bedoeling van deze schoen is dan ook dat je meer op je voorvoet gaat lopen”, aldus Wilssens. “Dat brengt wel een groter risico op stressfracturen en achillespeesblessures met zich mee. Dit is dan ook geen goede beginschoen om aan de meeste mensen aan te bevelen.”

Maarten Thysens, sportkinesist aan de KU Leuven benadrukt de ondersteunende factor van de vijfvingerschoen. “Hij is ideaal om pees- of voetverstevigende oefeningen te doen. Met loopgerichte trainingen zou ik eerder voorzichtig zijn”, luidt het.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?