Volkorenpasta is gezond en wint aan populariteit

Uit recent onderzoek blijkt dat Belgische huishoudens steeds vaker pasta met volkorengranen kopen. Waarom zijn volkorenproducten zo goed voor lopers? Je leest het hier ...

“Volkorenproducten zijn een goede bron van trage suikers op rustdagen en op trainingsdagen met een lage intensiteit”, aldus sportdiëtiste Jana Camphens, verbonden aan onder andere Energy Lab Leuven en de Bakala Academy. “Maar bij zware inspanningen of wedstrijden moet je hiermee wel oppassen om darm- en maagproblemen te vermijden. Op die momenten kies je beter voor wit brood of havermoutpap.”

De door gezondheidsexperts dagelijks minstens aanbevolen hoeveelheid volkoren graanproducten bedraagt 125 gram, maar voor sporters mag het gerust nog wat meer zijn. Camphens: “De behoefte van sporters ligt vaak hoger om het lichaam ook tijdens lange duurtrainingen van voldoende energie te voorzien. Daarom raad ik aan om drie uur voor een intensieve inspanning 3 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht te eten.”

Uiteraard test je altijd beter uit wat voor jou persoonlijk werkt, maar koolhydraten – waaronder graanproducten – zonder reden uit je voeding schrappen, is funest. Zeker sporters hebben er alle belang bij om voldoende energie via volwaardige koolhydraten op te nemen, zowel voor de sportprestatie als voor de algemene gezondheid.

Ook Test Aankoop onderstreept het belang van volkorengranen. “Deze granen worden in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2 en met een lager sterfterisico. Mensen die veel volkoren granen eten, zijn bovendien slanker dan mensen die hier maar weinig van eten.”

Test Aankoop meldt voorts dat uit recent onderzoek met een steekproef gebeken is de Belgische bevolking tussen 2019 en 2021 overduidelijk meer volkorenpastaproducten heeft gekocht. Bijna één op de vier huishoudens koopt vandaag spaghetti met volkorengranen. Domper op de feestvreugde is wel dat het aanbod van volkorenspaghetti veel kleiner is dan dat van ‘witte’ spaghetti en dat je voor pasta met volkorengranen een halve euro per kilogram meer betaalt.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?