Vogels kijken, vogels lopen … en niet vergeten te voederen!

Ga jij soms vogels kijken? En nee, dat heeft niks met het vogeltelweekend van Natuurpunt te maken. 'Vogels kijken' is in de (Nederlandse) hardloopwereld een term voor 'rustig en ontspannen hardlopen'.

‘Vogels kijken’ is heel rustig lopen, aan een lage hartslag. Als je ‘vogels kijkt’ of jogt, loop je aan een tempo waarbij je nog in staat bent om te praten. Dit gebeurt aan zo’n 60% van je maximale hartslag.

Hoewel ‘joggen’ soms een minder goede reputatie heeft dan ‘hardlopen’, heeft ook deze aerobe bewegingsvorm heel wat voordelen. Niet overtuigd? In dit artikel zetten we graag enkele wetenschappelijk bewezen voordelen van joggen/’vogels kijken’ op een rijtje.

Nog een – proefondervindelijk – voordeel van ‘vogels kijken’ is dat je bewuster wordt van alles om je heen en je echt vogels kan gaan ‘kijken’ tijdens je looptochtje. Dat werkt heerlijk ontspannend! En hier willen we graag van de gelegenheid gebruik maken om toch een brugje te slaan naar het vogeltelweekend (dat eind januari plaatsvond) en naar Natuurpunt

VOGELS VOEDEREN

Als doorgewinterde loper ben je uiteraard geen huismus (nota bene de meest getelde vogel tijdens het vogeltelweekend) en blijf je ook bij deze vriestemperaturen niet bij de pakken zitten. Voor je ’s morgens vroeg het bos in trekt voor een halfuurtje of uurtje ‘vogels kijken’ kan je in je (voor)tuin al naar de vogels kijken … en wat extra vogelvoer uitstrooien tussen je besneeuwde planten. “Bijvoederen is nu meer dan ooit nodig”, vertelde Koen Leysen, vogelkenner bij Natuurpunt in ‘Start Je Dag’ op Radio 2.

“Als vogels met weinig reserve na een koude nacht binnen de twee uur geen voedsel vinden, kunnen ze al sterven”, waarschuwt Leysen. “Meer voederen dan anders is cruciaal. Het is belangrijk om dat met een ijzeren discipline elke ochtend te doen. Wacht niet tot het 9 uur is. We kunnen en we moeten helpen. Vooral een stevig ontbijt kan voor de kleine vogeltjes wonderen doen.”

VOGELS LOPEN

Ook voor lopers is een goed ontbijt cruciaal uiteraard. Dat kan je in dit artikel lezen. En als je geen zin hebt om vogels te kijken en er liever wat steviger tegenaan gaat, dan kan je ook nog altijd een ‘vogel lopen’. De Nederlander Koen de Jong, auteur van diverse boeken over hardlopen, liep in november een marathon door de straten van Amsterdam in de vorm van een vogel … (zie coverfoto, Strava-route).

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?