Voedingssupplementen voor lopers: ja of neen?

De herfst doet z'n intrede, wat betekent dat de dagen vanaf nu donkerder en guurder worden. Je hebt er alle baat bij om over een goede weerstand te beschikken de komende tijd. Heb je daar als loper voedingssupplementen voor nodig?

De herfst en winter zijn pas begonnen en duren nog een tijdje. Een goede weerstand komt dus extra van pas vanaf nu! Misschien vraag je je af of je een voedingssupplement nodig hebt om sterker te staan de komende maanden. Het antwoord is nee, op voorwaarde dat je gezond eet.

DE BASIS: GEZONDE VOEDING

De basis van een gezond en gevarieerd voedingspatroon zijn koolhydraten, eiwitten en vetten, aangevuld met vocht (water). De juiste combinatie levert je lichaam energie, die je nodig hebt om te sporten. Daarnaast heb je vitamines en mineralen nodig. Die maakt je lichaam zelf niet aan dus je moet ze uit je voeding halen. Als je een tekort hebt aan bepaalde vitamines en mineralen, ervaar je een negatief effect op je sportprestaties.

Veel sporters zijn geneigd om een supplement te slikken om dit tekort aan te vullen, omdat het de makkelijkste oplossing lijkt. Eigenlijk is het niet nodig: gezonde voeding, zoals op de foto hierboven, biedt je alles wat je nodig hebt als (recreatief) sporter. Het bevat meer vitamines en mineralen dan je uit eender welk voedingssupplement kan halen. Gevarieerd en evenwichtig eten is bovendien goedkoper dan al die vaak dure voedingssupplementen. Van veel ervan is het trouwens niet wetenschappelijk bewezen dat ze enig nut hebben.

GOUDEN TIP: LAAT JE ADVISEREN

Als je dan toch een supplement wil nemen, begin er dan niet op eigen houtje mee. Een te hoge inname van bepaalde vitamines en mineralen kan schadelijke effecten hebben voor je gezondheid. Als je je moe of futloos voelt en je hebt het gevoel dat dit je loopprestaties in de weg staat, ga dan langs bij je (sport)arts. Hij/zij kan met een bloedonderzoek uitmaken of je te kampen hebt met een tekort (bv. ijzer, magnesium) en indien nodig het juiste supplement voorschrijven. Kies altijd voor ‘veilige’ producten die in de apotheek worden verkocht. Op websites vind je goedkopere alternatieven maar dan ben je niet zeker van de kwaliteit van het product.

VOEDINGSSUPPLEMENTEN VOOR INTENSIEVE SPORTERS

Topsporters en mensen die intensief sporten (d.w.z. meer dan 3 keer per week 1 tot 2 uur of langer trainen) kunnen wel baat hebben bij bepaalde supplementen om meer uit hun prestaties te halen:
* Vitamine C: extra vitamine C zorgt voor meer weerstand tijdens en na fysieke inspanningen. Zorg dat je naast je gewone voeding elke dag minstens 200 mg vitamine C binnenkrijgt.
* Cafeïne: onderzoeken hebben bevestigd dat cafeïne een positieve invloed kan hebben op de sportprestaties. Het heeft een oppeppend effect, waardoor je uithoudingsvermogen vergroot en je alerter wordt. Dit kan van pas komen tijdens een langdurige inspanning, bv. een lange looptraining of -wedstrijd. Hou er rekening mee dat cafeïne nadelige effecten kan hebben (bv. hoofdpijn, verhoogde hartslag, maag- en darmklachten). Extra cafeïne haal je uit supplementen (bv. gels met cafeïne) en het zit van nature in koffie en thee. Neem niet meer dan 200 mg cafeïne in 1 keer (3 à 4 kopjes koffie). Vermijd energiedranken want die bevatten veel suiker.
* Nitraat: ook dit zou de sportprestaties optimaliseren. Meestal wordt het gebruikt in de vorm van rodebietensap. De werking is het best als je het 3 dagen voor een sportprestatie inneemt en dan nog eens 2 à 3 uur voor de start. De aanbevolen hoeveelheid bedraagt 310 à 560 mg.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?