Vlagincident kan loopster gevangenisstraf opleveren (video)

Soms zie je lopers de finish overschrijden met de vlag van hun land in hun handen. Soms zorgt die vlag ook voor problemen.

Tijdens de marathon van Suzhou (China) waren thuisloopster He Yinli en Ayantu Abera Demisse uit Ethopië op weg naar een spannende eindspurt. In de laatste rechte lijn probeerden twee vrijwilligers Yinli een vlag van China toe te stoppen. De eerste keer mislukte dat, de tweede keer nam de loopster de vlag wel in ontvangst. Haar eindspurt was natuurlijk wel ontregeld, waardoor de zege naar Demisse ging.

Maar er was meer. Yinli verloor in de laatste meters de vlag, en dat is in China een probleem. Onrespectvol gedrag ten aanzien van de Chinese vlag kan je ginds drie jaar gevangenisstraf opleveren. Yinli liet wel al weten dat ze de vlag niet bewust had weggegooid, maar dat ze uit haar handen was geglipt bij het uitzwaaien.

Gezien de vele steunbetuigingen van toeschouwers en media, is het maar zeer de vraag of Yinli hiervoor een straf zal krijgen. Dat ze haar winstkansen niet naar behoren kon verdedigen, was ongetwijfeld al een voldoende zware straf.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?