Vlaamse ultraloopster gaat voor wereldrecord: 366 marathons na elkaar

Hilde Dosogne (53) uit Lochristi wil 366 dagen lang elke dag een marathon lopen in het schrikkeljaar 2024.

Hoewel ze ‘maar’ 151 opeenvolgende dagen een marathon hoeft te lopen en zo het huidige wereldrecord van Erchana Murray-Barlett kan verbeteren (zij liep 150 marathons in 150 opeenvolgende dagen begin dit jaar), wil Dosogne een heel jaar lang dagelijks 42,195 km afvinken. Gezien 2024 een schrikkeljaar is, worden dat 366 opeenvolgende marathons.

De Belgisch kampioene op de 100 km kan daarmee meteen ook beter doen dan het mannelijke record, dat op naam staat van haar coach Stefaan Engels. Engels, die ook bekendstaat als ‘Marathonman’, liep in 2011 365 marathons in een jaar tijd.

Hilde Dosogne is niet zomaar een ultraloopster: naast haar recente Belgische titel op de 100 km en finisher van verschillende 100 mijl-wedstrijden, is ze ook de derde Belgische vrouw ooit die de mythische Spartathlon uitliep. Vorig jaar voltooide ze de 246 km tussen Athene en Sparta in 34 uur en 44 minuten.

Iedereen in beweging

Het doel van Hilde is niet enkel om een wereldrecord te vestigen, maar ook om zoveel mogelijk anderen te inspireren om te bewegen. “Elke dag een marathon lopen, hoeft zeker niet. Het is vooral belangrijk om goede, sportieve gewoontes in de dagelijkse routine te implementeren”, stelt Hilde op haar website.

Hilde gaf zichzelf de toepasselijke naam ‘Marathon Woman’. Samen met haar ‘Marathon Woman’-team nodigt ze zoveel mogelijk lopers uit om haar te vergezellen bij haar recordpoging. “Niveau, geslacht, leeftijd of achtergrond doen er niet toe. Van absolute beginners tot ervaren sporters: iedereen is welkom!” De meeste marathons zullen doorgaan rond de Gentse Watersportbaan, met de nodige begeleiding en leuke nevenevenementen. “Daarnaast zullen we als afwisseling deelnemen aan een aantal officiële Belgische en buitenlandse marathons.”

Lopen voor het goede doel

De grootste drijfveer voor het bijzondere project is de ondersteuning van verschillende goede doelen. Door zoveel mogelijk mensen, organisaties en verenigingen bij het project te betrekken, hopen Hilde en haar team mooie bedragen in te zamelen voor het goede doel van de Breast International Group (BIG), een non-profit organisatie gevestigd in België en wereldwijd het grootste netwerk dat onderzoeksgroepen samenbrengt. BIG against breast cancer, de fondsenwervingsafdeling van BIG, investeert de ingezamelde fondsen rechtstreeks in haar internationaal academisch borstkankeronderzoek, met als ultieme doel de behandeling en levenskwaliteit van borstkankerpatiënten te verbeteren en uiteindelijk de ziekte definitief te genezen.

Op haar website www.marathonwoman.be kan je deelnemen aan verschillende formules die je motiveren om in beweging te komen. “We zetten ook Strava Challenges op die je cadeau kan doen, organiseren een Battle of de Businesses voor bedrijven en slaan de handen in elkaar met verschillende BV’s die meter of peter worden van het project.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?