De laatste cijfers rond werkbaarheid van jobs in Vlaanderen uit 2019 tonen een daling van het ‘werkbaar werk’, met werkstress
als een belangrijke factor.
– Eén op de zes werkende Vlamingen kampt met burn-outklachten of loopt er risico op
– 1 op 3 ondernemingen biedt aan medewerkers die kampen met hun mentale gezondheid geen zorg of begeleiding aan
– 48% van de Vlamingen kampt met overgewicht
Een ongezonde leefstijl en een zwakke mentale en fysieke fitheidstoestand hebben een negatief effect op het werkvermogen. Het inzetten op een gezondere leefstijl van medewerkers, via de FitBonus, creëert een win-winsituatie voor zowel de werknemer als werkgever. De eerste wordt gezonder, de laatste heeft productievere medewerkers en een beter draaiend bedrijf.
Vlaams minister van Werk Jo Brouns: “Om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken moeten we niet enkel mensen aan de slag krijgen, we moeten hen ook aan de slag houden. Werkstress en burn-out zijn dé ziektes van de 21e eeuw. Daarom hebben we werkbaar werk ook opgenomen als één van de pijlers in het nieuw Vlaams Werkgelegenheidsakkoord. Ik ben dan ook trots op de stappen die we samen met collega minister Hilde Crevits en Energy Lab hierin kunnen zetten. Met het innovatief project ‘de FitBonus’ is het de bedoeling werknemers fysiek, mentaal en emotioneel fit te krijgen en houden.”
Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits: “Voor mij is het cruciaal dat iedereen werkt in een gezonde werkomgeving en bedrijven hier bewust naar handelen. Een werknemer met een gezonde geest in een gezond lichaam biedt niet alleen vele voordelen voor de persoon zelf, ook voor de werkgever. Wie zich goed in zijn vel voelt, presteert beter. Investeren in welzijn en gezondheid op de werkvloer, is investeren in je bedrijf. De FitBonus gaat daar concreet mee aan de slag en creëert op die manier mee een win-winsituatie.”
Met de FitBonus ontdekken de deelnemers dankzij professionele coaches en workshops vol concrete tips hoe je beter slaapt, gebalanceerd eet en veerkrachtig alle ongezonde stress de baas kan. Ook tal van beweeginitiatieven maken deel uit van het 9 maanden durende traject.
Kristof De Smet, CEO Energy Lab: “Binnen dit traject willen we de deelnemers de nodige handvaten meegeven hoe ze hun persoonlijke energie kunnen optimaliseren. Bedrijven die op een duuzame manier willen groeien, beseffen vandaag meer dan ooit dat menselijke energie hiervoor de motor is. We zijn dus erg trots dat we met dit traject zowel individuele medewerkers als bedrijven kunnen helpen, en dat de Vlaamse Overheid hier volop mee zijn schouders onder zet.”
Elke Geraerts, CEO Better Minds at Work, vult aan: “Ik ben ervan overtuigd dat dit traject KMO’s in staat stelt om hun menselijk kapitaal gigantisch te ondersteunen en te verduurzamen.”
Het FitBonus-traject is volledig gratis voor werkgevers en medewerkers van kmo’s en zelfstandigen in Vlaanderen met minder dan 250 werknemers. Precies voor hen is een concrete begeleiding in het welzijn van werknemers niet altijd even toegankelijk (door gebrek aan tijd of middelen). Dit extra duwtje in de rug moet dat wel mogelijk maken.
Het uiteindelijke doel van het FitBonus-traject is om via ‘werkbaar werk’ stappen te zetten op het vlak van welzijn. Organisaties kunnen hierdoor rekenen op meer competente medewerkers die hun job beter kunnen uitoefenen. De werknemers blijven op die manier ook langer, productiever en energieker aan het werk. Deelnemers fungeren bovendien als ambassadeurs binnen hun eigen organisatie om andere (nog niet overtuigde) werknemers op hun beurt aan te zetten om datgene wat werd aangereikt tijdens het programma toe te passen.
Inschrijven voor het traject kan op www.fitbonus.be. De eerste 1750 inschrijvingen die voldoen aan de inschrijvingsvoorwaarden krijgen toegang tot het 9 maanden durende FitBonus-traject. Op 26 april gaat het programma van start met een lanceringsevenement.