Viva Brasil! Belgen in Brazilië

De Rode Duivels treden in de voetsporen van de lopers Rik Clerckx en Gaston Roelants als succesvolle Belgen in Brazilië. Je komt er alles over te weten op de tentoonstelling Viva Brasil! in het BELvue Museum.

De tentoonstelling Viva Brasil! laat je nog tot en met 31 augustus kennismaken met de Belgen die op verschillende terreinen actief zijn geweest – en nog altijd zijn – in Brazilië. Aan de hand van historische teksten en voorwerpen en hedendaagse getuigenissen, foto’s en films ontdekt de bezoeker de diplomatieke, artistieke en wetenschappelijke betrekkingen die de twee landen sinds de negentiende eeuw met elkaar hebben gehad.

De Belgen hebben belangrijke sporen nagelaten in Brazilië, bijvoorbeeld als plantkundige, ingenieur of geestelijke. Zo waren er Belgen actief bij de bouw van de eerste spoorlijnen en van prestigieuze gebouwen of als stichter van landbouwnederzettingen. Albert I en Elisabeth waren de eerste gekroonde Belgische vorsten die in 1920 een bezoek brachten aan de Republiek Brazilië. Dat bezoek liet veel herinneringen na, die aan bod komen in de Braziliaanse muziek en literatuur. Tijdens de jaren 1960 wonnen de Belgische atleten Rik Clerckx en Gaston Roelants de mythische San Sylvester Corrida in Sao Paulo, de belangrijkste loopwedstrijd in Zuid-Amerika.

Vandaag woont een groot aantal Belgen in Brazilië. Zij dragen er bij aan het groeiende economische succes van het land. Een deel van de tentoonstelling is aan hen gewijd: de bezoeker kan portretten, foto’s en getuigenissen van die Belgen in Brazilië ontdekken.

In aanvulling op de tentoonstelling zijn er allerlei activiteiten om kennis te maken met de Braziliaanse cultuur en de Braziliaanse gemeenschap in Brussel. Zo is het mogelijk om deel te nemen aan workshops traditionele dans of een initiatie in het maken van Braziliaans kunsthandwerk. Verder zijn er ook wandel- en fietstochten op verkenning door het ‘Braziliaanse Brussel’: een tocht langs de verschillende plaatsen waar de Braziliaanse cultuur zichtbaar is in de hoofdstad.

Viva Brasil! is het resultaat van de samenwerking tussen het BELvue Museum, Expoduo, fotografe Gina van Hoof en reisjournalist Kris Clerckx, die het initiatief nam voor dit project. Hij doorkruiste Brazilië gedurende enkele weken om het materiaal te verzamelen voor de tentoonstelling Viva Brasil! en het gelijknamige boek dat verscheen bij uitgeverij ‘Avant-Propos’.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?