Vitaminepil remt duursporters af

Heel wat lopers nemen extra vitamines in. Uit een Noors onderzoek blijkt echter dat supplementen met vitamine C en E de prestaties van duursporters kunnen belemmeren.

Vitamine C en E staan vooral bekend als versterker van het immuunsysteem. De aanbevolen hoeveelheid vitamine C bedraagt 75 mg voor vrouwen en 95 mg voor mannen. Voor vitamine E is dat voor beiden 15 mg.

Noorse onderzoekers bestudeerden elf weken lang 50 jonge gezonde mannen en vrouwen, waarvan de ene groep dagelijks 1000 mg vitamine C en 235 mg vitamine E kreeg toegediend, wat overeenkomt met de hoeveelheid in een supplement. De tweede groep kreeg een placebo. Elke week voerden de proefkonijnen drie tot vier lange duurlopen uit en werden hun conditie, spieren en bloed gemeten.

Na elf weken bleek dat de productie van spiermitochondriën, die de spiercellen van de nodige energie voorzien om te kunnen groeien, enkel was toegenomen bij de placebogroep. Een hoge dosis vitamine C en E zou het spieruithoudingsvermogen dus mogelijk blokkeren, luidt de conclusie. De aanbeveling in The Journal of Physiology aan sporters – en zeker aan duursporters – is dan ook om vitaminesupplementen met de nodige voorzichtigheid te gebruiken.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?