Vitamine D tanken: zo doe je dat!

Helaas laat de zon zich in België niet altijd van haar beste kant zien, waardoor veel mensen te kampen hebben met een tekort aan Vitamine D. Met enkele tips kan je zorgen voor extra Vitamine D!

Vitamine D wordt de zonnevitamine genoemd. Tussen mei en oktober heeft je lichaam doorgaans genoeg aan de zon om voldoende vitamine D op te nemen via de huid. De rest van het jaar is de zon echter niet krachtig genoeg. Nochtans is vitamine D belangrijk voor je lichaam want het zorgt, in combinatie met calcium, voor sterkere botten, een betere weerstand en soepele spieren. Allemaal voordelen die je als sporter goed van pas komen, zeker duursporters!

Symptomen van een tekort aan vitamine D:
* Regelmatig een verkoudheid of griep hebben
* Slappe spieren, spierkrampen
* Lusteloosheid, gebrek aan energie, vermoeidheid
* Vaak pijn in je botten of botten breken

Risicofactoren om een tekort aan vitamine D te ontwikkelen:
* Je bent ouder dan 50 jaar
* Je hebt een donkere huid
* Je woont in een noordelijk land, bv. België
* Je hebt licht of zwaar overgewicht
* Je hebt een lactose-intolerantie of drinkt/eet geen melkproducten of producten van dierlijke oorsprong (bv. veganisten)
* Je hebt een een leverziekte

Zo vul je een vitamine D-tekort  aan:
* Eet vette vis. Zalm, sardientjes, haring, makreel en tonijn zitten boordevol vitamine D.
* Zet veel eieren op het menu! Vooral eigeel bevat veel vitamine D. Je kunt op elk moment van de dag een eitje eten: als ontbijt, lunch of bij het avondeten. Zelfs een gekookt eitje als tussendoortje is lekker!
* Ook runderlever bevat van nature veel vitamine D, al vindt niet iedereen het even lekker… Je mag er ook niet te veel van eten want het bevat veel (slechte) cholesterol.
* Je kunt ook kiezen voor voedingsmiddelen die verrijkt zijn met vitamine D. Denk aan melk (zowel koemelk als sojamelk), yoghurt, ontbijtgranen en sinaasappelsap. Melk is extra goed: het is rijk aan vitamine D, wat ervoor zorgt dat het aanwezige calcium makkelijker wordt opgeslagen in je botten. Resultaat: ze worden sterker.
* Je kan ook een voedingssupplement nemen. Maar je gaat hiervoor het best eerst langs bij je dokter voor een bloedtest. Zo weet je zeker of je geen andere (ernstigere) aandoening of kwaal hebt.

De beste manier om vitamine D op te nemen, is en blijft naar buiten gaan – zodra de zon ook maar een béétje komt piepen. Je spieren en botten zullen je dankbaar zijn. En je humeur wordt er ook beter door. Double win dus!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?