Vitamine C voorkomt verkoudheid bij marathonlopers

Vitamine C gebruiken heeft weinig zin om een verkoudheid te voorkomen. Tenzij je een marathon loopt, zo blijkt uit een analyse van verschillende onderzoeken die is verschenen in The Cochrane Library.

Omdat antibiotica niet helpt om virussen te bestrijden die verkoudheden veroorzaken, gebruiken veel mensen vitamine C. Na analyse van een groot aantal eerdere onderzoeken concluderen wetenschappers echter dat vitamine C de kans op een verkoudheid niet verkleint. Wel zorgde een regelmatige dosis van minstens 1 gram vitamine C per dag ervoor dat de verkoudheid bij volwassenen 8 procent korter duurde en bij kinderen 18 procent

De enige onderzoeken waarin wel werd aangetoond dat vitamine C het risico op een verkoudheid vermindert, waren studies onder mensen die korte tijd heel actief waren. Zo halveerde vitamine C-gebruik de kans op een verkoudheid bij marathonlopers, schoolkinderen die op skikamp gingen en Canadese soldaten op wintertraining.

Volgens de auteurs heeft het dus niet zo veel zin om preventief vitamine C te gebruiken, tenzij je in een korte tijd heel veel beweegt. Ook mensen die vaak verkouden zijn, kunnen vitamine C-supplementen gebruiken om te proberen of ze dan wat minder lang verkouden zijn.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?