Visolie is goed voor marathonlopers

Lopers die voor een marathon visoliesupplementen innemen krijgen achteraf minder te maken met typische kwaaltjes en ziektes. Dat staat te lezen in de International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism.

In de eerste dagen na de wedstrijd wordt het immuunsysteem van marathonlopers doorgaans zwaar op de proef gesteld. Naast de nodige spierpijn krijgen de sportievelingen vaak ook af te rekenen met een verkoudheid of andere ziektes.

Braziliaanse wetenschappers onderzochten of visolie, dat rijk is aan omega 3 vetzuren, dit fenomeen kon tegengaan. Ze lieten een groep marathonlopers in de twee maanden voor een wedstrijd dagelijks 3 gram visoliesupplementen innemen. Voor en na de marathon bekeken ze hun lymfocyten, een type witte bloedcel dat een goed beeld geeft van de reactiviteit van het immuunsysteem.

Deze resultaten werden vergeleken met die van een andere groep lopers die geen supplementen hadden ingenomen. Daaruit bleek dat de lopers van de eerste groep voor en na de marathon meer lymfocyten aanmaakten. Bovendien nam hun productie van cytokinen, een proteïne die een belangrijke rol speelt in ons immuunsysteem, niet zo sterk af als bij de lopers van de controlegroep.

Conclusie: visoliesupplementen voorkomen al te grote wijzigingen in de lymfocitefunctie, die veroorzaakt worden door het lopen van een marathon. Het zijn net deze cellen die ons helpen om ons immuunsysteem op peil te houden en minder vatbaar te maken voor ziektes.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?