Vier uur per week sporten tegen burn-out

Vier uur bewegen per week vermindert de kans op psychische problemen met meer dan de helft. Dat blijkt uit een Israëlisch onderzoek naar geestelijke gezondheid.

Dr. Sharon Toker en haar team van de Universiteit van Tel Aviv volgden negen jaar lang 1.632 – bij aanvang gezonde – werknemers. Via enquêtes, tussentijdse controles en onderzoeken werd hun gemoedsgesteldheid op persoonlijk, psychisch en werkgebied bekeken. De proefpersonen werden in vier groepen verdeeld: niet-sporters, mensen die 75 tot 150 minuten per week bewegen, mensen die 150 tot 240 minuten per week bewegen en een groep die meer dan 240 minuten, of vier uur per week, sport.

De niet-sporters bleken het vaakst te moeten afrekenen met een depressie of burn-out. Hoe meer de proefpersonen bewogen, hoe kleiner de kans werd dat ze psychische klachten kregen. Zo had elke week 2,5 uur sporten een positief effect op het zelfvertrouwen en op de werkprestaties. Vier uur per week bewegen bleek ideaal. Die controlegroep vertoonde amper tekenen van mentale druk en liep meer dan de helft minder kans om psychische problemen te krijgen.

“Beweging is heel efficiënt tegen stress”, zegt Luc Swinnen, een Vlaamse arts gespecialiseerd in stress in Het Nieuwsblad. “Stress verhoogt het adrenalinepeil in je lijf, als je sport kan je dat er voor een deel uit krijgen. Wij raden stresspatiënten dan ook altijd beweging aan.”

Volgens de Israëlische onderzoekers zou elk bedrijf sport op het werk moeten aanbieden, of moeten bijleggen bij een fitnessabonnement. Op langere termijn, zo redeneren de onderzoekers, betaalt dat zichzelf terug.

“Op zich is dat een leuk idee”, zegt Luc Swinnen. “En eentje dat mensen wel aan het bewegen krijgt. Maar het haalt niks uit als je ook de oorzaken van stress niet weghaalt als werkgever. De grootste stressfactor is niet een te hoge werkdruk, maar wel verzuurde relaties en slechte communicatie -zowel tussen de collega’s onderling als met je chef.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.