Vier bewezen voordelen van (pure) chocolade voor lopers

Als de wetenschap het zegt... Wie zijn wij dan om dat tegen te spreken?

Chocolade bevat twee belangrijke voedingsstoffen voor lopers: antioxidanten en koolhydraten. Die koolhydraten (suikers) vind je terug in alle chocoladevarianten (wit, melk, puur). Wil je geen overdaad aan suikers, kies dan voor de pure variant. Die bevat het minste suiker én de meeste antioxidanten.

Pure chocolade heeft nog meer voordelen, met name op je loopprestaties. Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen!

1. Grotere aerobe capaciteit 
Een studie uit 2016 toont aan dat het eten van chocolade je VO2-max (de maximale hoeveelheid zuurstof die je per minuut kunt opnemen) verhoogt. De onderzoekers lieten inactieve personen gedurende 3 maanden elke dag 20 gram pure chocolade eten en toonden aan dat hun VO2-max met maar liefst 17% steeg. Ze verklaarden dit effect door het aanwezige stofje epicatechine. Deze flavonoïde in cacao zorgt er namelijk voor dat de mitochondriën (de energieproducenten van je cellen) efficiënter werken.

2. Minder ontstekingen
De flavonoïden helpen bovendien om ontstekingen te verminderen. Niet onbelangrijk als je weet dat sporten acute ontstekingen in de spieren en gewrichten kan veroorzaken. Een stukje chocolade voor of na je training kan die ontsteking en lichte pijn verminderen.

3. Beter humeur
Word jij ook zo blij van chocolade? Daar is een reden voor. Cacao bevat namelijk serotonine, een hormoon waar je gelukkig van wordt. Hoe hoger het cacaogehalte in de chocolade, hoe meer serotonine ze levert. Bij een studie van de University College London, waar meer dan 13.000 mensen onderzocht werden, toonde aan dat zij die twee opeenvolgende dagen pure chocolade aten tot wel 70% minder symptomen van depressie vertoonden dan zij die geen chocolade aten. Daarnaast is het ook gewoon goed voor de moraal om je af en toe eens te ’trakteren’ na een loopsessie. Je hebt het verdiend!

4. Groter uithoudingsvermogen
Pure chocolade bevat cafeïne, een prestatiebevorderende stof. Onderzoek, gepubliceerd in Sports Medicine, toonde aan dat cafeïne zowel je kracht als uithoudingsvermogen verbetert. Meer nog: wie cafeïne samen met koolhydraten consumeert, bevordert zijn/haar herstel. En laat chocolade nu net die twee spierherstellers bevatten …

Dat gezegd zijnde: houd je chocoladeconsumptie binnen de perken. Chocolade bevat namelijk ook redelijk wat vet. Maar een stukje pure chocolade moet zeker eens kunnen!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?