Video: jouw voeten vertellen of je een snelle loper bent

Zou die persoon snel kunnen lopen? Als je je die vraag stelt, volstaat het volgens Japanners om naar de voeten van die persoon te kijken.

In de Wereldrecord-uitzending van Maarten Vangramberen over het marathonrecord van Dennis Kimetto kwam onder meer aan bod dat fysieke eigenschappen mee bepalen welke loopambities je mag koesteren. Japanse onderzoekers van de Ritsumeikan Universiteit kwamen daarbij nog iets op het spoor. Volgens de Aziaten kan je op basis van je voorvoet opmaken of je wel of geen snelle loper bent.

De onderzoekers brachten 45 getrainde afstandslopers en 45 niet-getrainde lopers samen en keken naar de lengte van de voorvoetbeentjes. Daarbij brachten ze de gegevens in verhouding, want grotere mensen hebben meestal ook grotere voeten (en dus ook grotere voetbeentjes). Conclusie van de Japanners: de getrainde lopers hadden grotere voorvoetbeentjes. Bijkomend: bij afstandslopers zou vooral het beentje van de grote teen langer zijn, bij spurters dat van de teen daarnaast.

Voor de mensen die nu denken dat ze dringend hieraan moeten werken: je kan je beentjes niet verlengen (bijvoorbeeld door te trainen), maar op andere factoren (zoals gewicht, training, algemene fitheid, voeding, …) heb je uiteraard wel vat.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?