Vicewereldkampioen Evenepoel liep op 16de al snelle halve marathon

Gisteren veroverde Remco Evenepoel op 19e jarige leeftijd de zilveren medaille op het WK tijdrijden en is daarmee de jongste mannelijke renner ooit die daarin slaagt. Dat hij een buitengewone wielrenner is, staat buiten twijfel. Maar Evenepoel blijkt ook een groot looptalent te zijn ...

Na zijn gouden medaille op het EK tijdrijden in augustus, blijft de jonge Belg de wereld verbazen. Gisteren werd hij op het WK in Yorkshire de jongste vicewereldkampioen ooit. Straffe prestaties. Zeker als je weet dat hij in 2017 nog profvoetballer wou worden (hij schopte het tot de nationale jeugdelftallen en speelde bij Anderlecht). Toch koos hij uiteindelijk voor de fiets.

Al lijkt het erop dat Evenepoel eender welke sport had kunnen uitkiezen. Blijkbaar heeft hij overal aanleg voor. Ook voor lopen. In Sport/Voetbalmagazine vertelt Stéphane Stassin – voormalig coach van Evenepoel bij Anderlecht – een anekdote over de wereldkampioen. Daarvoor moeten we naar de Brussels Airport Half Marathon van 2016.

Stassin: “De dag voor de loopwedstrijd hadden we een belangrijke match gewonnen, en woensdag moesten we opnieuw spelen. Ik had aan mijn spelers gevraagd om zondag te rusten.” Stassin liep wel mee voor ‘Tous à Bord’, de organisatie die ervoor zorgt dat ook rolstoelgebruikers kunnen meedoen aan loopwedstrijden. “Een paar Kenianen staken ons voorbij en plots klopte er iemand op mijn schouders. Evenpoel! Het stoorde hem blijkbaar niet dat hij een volledige match in de benen had. Ik vroeg waar hij mee bezig was. ‘Gewoon een wedstrijdje lopen, coach.’ Hij lachte en liep verder.”
En dat deed hij verre van onaardig. Als we even de uitslag van die halve marathon erbij nemen, zien we dat Evenepoel als 13de eindigde in 1u16′. Goed voor een gemiddelde van 16,6 km/u of een tempo van 3’37”/km. En dat op 16-jarige leeftijd. 
We zullen helaas nooit weten waartoe hij allemaal in staat zou geweest zijn als hij niet voor de fiets, maar wel voor de loopschoenen had gekozen. Nog een leuk detail: de coach van Evenepoel is Fred Vandervennet, drievoudig Belgisch marathonkampioen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?