Verstandig gewicht verliezen door te lopen

Iedereen heeft zo zijn redenen om te lopen. Sommigen halen er motivatie uit omdat ze wat kilo's verliezen en zich beter in hun vel voelen. Maar hou wel rekening met wat addertjes onder het gras als je wil afvallen door te lopen.

De loper die efficiënt gewicht wil verliezen, focust zich het best op vetverbranding door LSD-sessies (long slow distance), maar combineert die met intervaltrainingen. Energy Lab-coach Thijs Dekiere raadt de recreatieve loper een trainingsschema aan dat voor 80% uit rustige duurlopen bestaat, en voor 20% uit intensievere trainingen.

Een loper met een goede basis kan zo’n rustige duurloop een keer per week ook op de nuchtere maag afwerken. Dankzij het bekende ‘vetloopje’ (check hier hoe je dat goed aanpakt) schakelt je lichaam snel over op vetverbranding, omdat het niet onmiddellijk over koolhydraten (suikers) beschikt. Ook hier duidt Dekiere op het belang van de juiste intensiteit: “Veel mensen lopen te snel tijdens een vetloop, waardoor ze koolhydraten in plaats van vet verbranden, en de training zijn doel mist. Loop dus altijd in je LSD-zone gedurende 30 tot 60 minuten.”

Meer tips om op een verantwoorde manier af te vallen door te lopen? Check het volledige artikel in ons meinummer, of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?