Verschillende hielklachten: wat doe je eraan?

Hielproblemen, het is een verzamelnaam voor een brede waaier klachten aan de onder- of achterkant van de voet. Dokter Maarten Moen maakt ons wegwijs in de diagnose en behandeling van de meest voorkomende hielblessures.

De impact die onze voeten tijdens een looptraining krijgen, mag je niet onderschatten. Bij elke stap moeten ze twee- tot driemaal ons lichaamsgewicht opvangen. Van nature beschikken onze voeten over een ingenieus dempingsysteem, want de boogconstructies in de voet dienen als schokdempers. Sommige onderzoekers menen dat loopschoenen hielklachten kunnen uitlokken. Door hun specifieke constructie nemen loopschoenen die demping voor een stuk over, waardoor de voetspieren minder moeten werken en op termijn dus verzwakken. Sportarts Maarten Moen is het daar niet mee eens: “De belangrijkste oorzaken van hielklachten zijn een verandering van looppatroon, een niet-optimale biomechanica en te grote sprongen in trainingsbelasting.”

Langdurig herstel

Bij hielklachten valt al snel de term ‘hielspoor’. Moen: “Dat veroorzaakt vaak verwarring, want er is geen eenduidig verband tussen hielklachten en een botpuntje onder de hiel. Zo zijn er mensen met een botpuntje die geen klachten hebben, terwijl er bij een grote groep mensen met hielklachten geen botpuntje te zien is op de röntgenfoto. Ondanks alles blijft iedereen de term ‘hielspoor’ gebruiken.”

Vaak gaat het bij hielklachten om een verzwakking of ontsteking van de peesplaat, ook wel fasciitis plantaris genoemd. De peesplaat loopt aan de onderkant van de voet, vanaf de hiel tot aan de tenen. Een ander veel voorkomend probleem is een verzwakking of ontsteking van de achillespees. Die pees vertrekt van de spieren achteraan in het onderbeen en hecht zich aan het hielbeen.

Het volledige artikel lees je in ons maartnummer (nu in de winkels), of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?