Verplichte keuring voor lopers?

Na het overlijden van een deelnemer aan de 20 km door Brussel is het de vraag of zoiets voorkomen had kunnen worden. Verschillende sportartsen en cardiologen pleiten voor een verplichte keuring voor lopers.

De 53-jarige Rik Umans uit Lier werd zondag in Brussel tijdens de 20 km onwel in het zicht van de meet. De geoefende loper werd vrijwel meteen gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, maar het hartinfarct werd hem fataal. Het is niet de eerste keer dat een loper sterft tijdens een sportwedstrijd.

“Maak een hartscreening voor een intensieve sportwedstrijd nu toch eindelijk eens verplicht”, roept sportarts Chris Goossens op in Het Laatste Nieuws. “Nu vallen er elk jaar 2 tot 4 hartdoden bij sporters. Dat kan je door screenings terugdringen tot één”. 

In Italië en Frankrijk moeten deelnemers van sommige wedstrijden al een attest van een cardioloog kunnen voorleggen. “De 1.800 Vlamingen die volgende maand de Mont Ventoux beklimmen met de fiets, moeten eerst een cardiale keuring ondergaan”, weet Goossens. “In ons land is het nog steeds nergens verplicht. Nu wordt het toch wel hoog tijd, lopen is een echte hype geworden. Het barst allemaal uit zijn voegen en misschien moet je nu een aantal regels opleggen.”

PREVENTIEF ONDERZOEK

“De sportartsen hebben een screeningsmodel opgesteld, maar het is nog altijd niet verplicht”, zegt Goossens. “De kostprijs van zo’n onderzoek mag geen belemmering zijn en zeker niet ten koste van de gemeenschap gaan. Alleen al de verplaatsing en het inschrijvingsgeld kosten meer”.

Johan Roeykens, inspanningsfysioloog aan het UZ Antwerpen, betreurt het dan weer dat het Riziv preventieve sportgeneeskunde niet erkent. “Een eerste, uitgebreid onderzoek kost 60 tot 80 euro, een inspanningstest minstens 100 euro. Dat wordt niet terugbetaald, wat mensen natuurlijk afschrikt”, zegt hij in Gazet van Antwerpen.

LUISTER NAAR JE LICHAAM!

Toch zal ook een medische keuring niet voorkomen dat er nog steeds mensen tijdens het sporten zullen sterven, zegt ook cardioloog Luc Missault van het AZ Sint-Jan in Brugge. “Je kan het nooit uitsluiten omdat je ook tijdens een screening niet álles ziet”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Hoe kan je dan een falen van het hart voorkomen? “Door te luisteren naar de signalen van je lichaam”, zegt Missault. “Als je regelmatig loopt, en dan tijdens een training opeens korter van adem bent of druk op de borst voelt, en misschien zelfs duizelig wordt, kan je best een dokter raadplegen.

Wat moet je doen wanneer je iets voelt tijdens een wedstrijd? “Stoppen of snelheid minderen”, adviseert Missault. “Het probleem is dat als je meedoet aan een marathon of een 20 kilometer, je wilt aankomen en dan doe je verder, want je vrienden doen ook mee en je vrouw staat te wachten. De prestatiedrang is zo groot, dat je ondanks die alarmsignalen blijft lopen. En dan gebeuren zulke dingen.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?