Vermijd deze 4 fouten als je wil afvallen met lopen

Met lopen verbrand je aardig wat kilocalorieën, wat het een interessante en doeltreffende methode maakt om wat overtollige kilo's kwijt te spelen. Toch lukt het sommige lopers niet om - ondanks hun inspanningen - gewicht te verliezen. Herkenbaar? Vermijd dan volgende loopfouten.

1. JE AFSTAND NIET VERHOGEN

Een onderzoeksgroep van het bekende Amerikaanse ‘The Weight Loss Control Registry’ stelde vast dat zij die succesvol kilo’s verloren (en die er ook afhielden), consistent wekelijks 2.800 kilocalorieën verbrandden door te sporten. 2.800 kcal komen gemiddeld overeen met zo’n 45 km lopen per week. Als je al een tijdje loopt en geen verschil ziet op de weegschaal, kan het dus helpen om je wekelijkse kilometertotaal te verhogen. Uiteraard geldt dit voor lopers die al enige basis hebben opgebouwd. Je kan ook andere minder belastende sporten, zoals fietsen en wandelen, in je schema integreren om meer te bewegen, zonder dat je je spieren overbelast.

2. MEER KILOCALORIEËN OPNEMEN DAN NODIG

Uiteraard mag je jezelf af en toe eens trakteren na de inspanning, maar overschat je energieverbruik niet. Besef dat je een calorietekort van 300-600 kcal per dag nodig hebt om (verantwoord) gewicht te verliezen. Wil je jezelf belonen? Kies dan voor niet-voedingsgerelateerde zaken, zoals een massage of een nieuwe loopoutfit.

Het is logisch dat lopen, en sporten in het algemeen, je eetlust doet toenemen. Als je je lichaam juist voedt, zowel voor, tijdens en zeker na het lopen kan je hongeraanvallen vermijden. Nuttig een eiwitrijke snack na het lopen en volg een evenwichtig voedingspatroon. Denk aan drie hoofdmaatlijden en drie snacks per dag of neem 5 à 6 kleine maaltijden als dit makkelijker voor je is. Kies ook voor gezonde tussendoortjes en vermijd typische vet- en suikerrijke snacks en junkfood. Deze bevatten meer kilocalorieën en hebben een lage voedingsdichtheid, waardoor ze je eetlust net nog meer kunnen opwekken.

3. STEEDS DEZELFDE TRAININGEN DOEN

Na een tijdje zullen je spieren zich aan je trainingen aanpassen, wat ze efficiënter maar ook ‘lui’ maken. Als je bijvoorbeeld steeds hetzelfde rondje loopt, zal je gewicht stagneren. In plaats van telkens hetzelfde duurloopje aan een gelijkmatig tempo te doen, kan je je trainingen wat nieuw leven inblazen en je lichaam triggeren door sprintintervallen toe te voegen of heuveltrainingen op te nemen in je schema. Varieer ook wat vaker in ondergrond: wissel verharde wegen af met bospaadjes, loop eens op het strand, of ga voor een pittige intervalsessie op de atletiekpiste, … Zo blijf je continu je spieren triggeren en versterken. Bovendien: hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer kilocalorieën je ook in rust verbrandt.

4. TE VEEL VLOEIBARE CALORIEËN DRINKEN TIJDENS EN NA HET LOPEN

Ook op het vlak van drinken kunnen lopers – zeker zij die trainen voor een langeafstandwedstrijd – weleens onbewust te veel kilocalorieën opnemen. Tenzij je langer dan 90 minuten loopt, heb je doorgaans geen extra energie nodig. Als je langer loopt, is het aangeraden om sportdrank te nemen om ook je elektrolyten op peil te houden. Loop je korter? Dan volstaat het om enkel water te drinken en vermijd je zo onnodige suikers die je lichaam niet nodig heeft.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.