Verkenning van 1ste AG Belgian Coast Walk

Als voorbereiding op de allereerste AG Belgian Coast Walk op 11 mei trokken we bij running.be voor een keer de wandelschoenen aan. In het zog van de parcoursbouwers verkenden we de 80 km lange wandeltocht van Knokke naar De Panne. Een pittige uitdaging!

Het prestigieuze beginpunt van de AG Belgian Coast Walk is het casino van Knokke, waar het startschot om 5 uur ’s morgens weerklinkt. De eerste kilometers lopen over de zeedijk, waar door het vroege vertrekuur nog niet veel badgasten in de weg zullen lopen. Ook op de dag van onze verkenning is het rustig op de dijk van Knokke-Heist, die ideaal blijkt om op dreef te komen. Na bijna vijf kilometer bereiken we de havendam van Zeebrugge, waarna het traject overgaat in een pad tussen de bedding van de kusttram en de best indrukwekkende terminals van de Zeebrugse haven. De meeste deelnemers zullen in deze buurt de zon zien opkomen. Vanop een toegankelijke uitkijkpost aan de brug over de dokken levert dat zeker mooie beelden op. Een kilometer verderop, aan het marktplein van Zeebrugge, volgt een eerste bevoorradingspost. Waarschijnlijk komt die voor veel wandelaars te vroeg, maar met nog meer dan 70 km voor de boeg is voldoende eten en drinken een absolute noodzaak. Ook tijdens het wandelen. Over het volledige traject zijn er in totaal acht rust- en bevoorradingsposten. Extra bevoorrading hoef je zelf dus niet mee te sleuren.

Duinbossen

Een eerste passage over het strand volgt wanneer je Zeebrugge verlaat. Dankzij de beschermde duinengordel ‘De Fonteintjes’ is er tussen Zeebrugge en Blankenberge geen appartementsblok te zien, alleen een haast eindeloos beeld van strand en water. Ter hoogte van de houten pier van Blankenberge gaat het nog even over de dijk, maar daarna krijgt het parcours een verrassende wending. Eerst volgt de passage door de plezierhaven en in de duinen van Harendijke genieten we van vergezichten op de polders en het hinterland. Na de passage door Wenduine lijken we de zee helemaal de rug toe te keren. Kilometerslang lopen we door de Duinbossen. In deze beboste duinen in en rond De Haan bevindt zich een hele collectie toeristische bordjes van korte themawandelingen en zelfs twee bewegwijzerde looplussen van 2,4 en 4,4 km. En zo steekt – ook tijdens een wandeling – de loopmicrobe weer de kop op. Ook in het naburige Bredene is een bewegwijzerde looproute ontwikkeld.

Lees het volledige artikel in ons meinummer (nu in de winkel) of hier digitaal. 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?