Vergeet het feestdieet: ga lopen voor het ontbijt!

Zie je er al tegenop om na de kerstperiode weer te moeten diëten? Ga dan lopen voor het ontbijt. Volgens een onderzoek van de KU Leuven is dat efficiënt om de feestkilo's voor te blijven.

Lopen voor het ontbijt zou heilzaam zijn in de strijd tegen overtollige kilo’s.
De onderzoekers van de KU Leuven selecteerden 28 jonge, gezonde mannen en begonnen hen vol te stoppen met een dieet bestaande uit 50 procent vet en 30 procent meer calorieën dan de mannen normaal aten. Dat staat te lezen in The Journal of Physiology.

De vrijwilligers werden in 3 groepen verdeeld: een groep sportte niet, een andere sportte voor het ontbijt en nog een andere groep na het ontbijt. De twee groepen sportten even lang (twee keer anderhalf uur en twee keer een uur) en verbrandden evenveel calorieën tijdens de sessies.

Na zes weken werden de mannen geëvalueerd. De groep die niet sportte, was gemiddeld drie kilo bijgekomen. De mannen in die groep hadden insulineresistentie opgebouwd, wat betekent dat hun spieren niet langer reageerden op insuline en dat de suikers niet goed uit de bloedstroom werden gehaald. In hun spieren werd ook extra vet opgeslagen, ook geen goed teken.

De groep die sportte na het ontbijt kwam ook bij, maar ‘slechts’ 1,5 kilo. Ook zij waren meer insulineresistent en sloegen meer vet op in de spieren. Dit in tegenstelling tot de groep die sportte voor het ontbijt. Zij kwamen niet bij, vertoonden geen spoor van insulineresistentie en sloegen geen vet op in de spieren. Ze verbrandden zelfs alle extra calorieën die ze opnamen, ook al sportten ze even hard als de andere groep.

“Dit suggereert dat sporten op een lege maag effectiever in dan sporten na het opnemen van koolhydraten”, zo zegt professor Peter Hespel. “Alleen de groep die sportte voor het ontbijt, vertoonde metabolisch voordelige aanpassingen en meer proteïnen in de spieren, die ervoor zorgt dat het lichaam insulinegevoelig blijft in plaats van insulineresistent te worden.”

Een sluitende verklaring is er nog niet, maar theorieën zijn er genoeg. Bijvoorbeeld dat het lichaam meer vet verbrandt om aan de nodige energie te raken voor het sporten in plaats van op koolhydraten te rekenen. Als je vet verbrandt, sla je het uiteraard niet op in je spieren.

Sporten op een lege maag is wel niet simpel. Het tempo zal lager liggen en je moet erop voorbereid zijn dat je lichaam sneller signalen van pijn zal uitsturen. Dat komt omdat het voor ons lichaam gemakkelijker is om koolhydraten aan te spreken dan vet.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?