Verdwaalde jogger belandt in Rijsel

De licht mentaal gehandicapte Gregory Decraemer groeide vorige week per ongeluk uit tot ultraloper. In plaats van de beoogde 5 km liep hij er meer dan 30 richting het Franse Rijsel.

Gregory Decraemer begon twee jaar geleden te lopen. Nadat hij eerst onder begeleiding het Start to Run-programma van Evy Gruyaert had gevolgd, mocht hij sinds kort ook alleen gaan joggen. Tot driemaal per week trekt hij zo de loopschoenen voor tochtjes van 5 km met start en aankomst aan het dagcentrum voor personen met een verstandelijke beperking ’t Susterhuus in Wervik.

De looptochtjes verliepen altijd zonder problemen, tot vorige week maandag. Gregory verdwaalde en belandde 30 km verderop in Rijsel. “Ik ben blijven lopen tot het te donker werd. Vervolgens heb ik me op een bank te slapen gelegd”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. “Toen het weer licht werd, ben ik opnieuw beginnen lopen.”

Mensen die Gregory alleen zagen lopen, verwittigden de politie en zo werd de 27-jarige Wervikaan 17 uur na de start van zijn jogrondje teruggevonden. “Ik ben wat moe maar ik heb geen spierpijn. Ik denk dat ik binnenkort ga vragen of ik de tien kilometer mag lopen”, lacht Gregory.

Het dagcentrum wil nu eerst een rustperiode inbouwen, waardoor Gregory enkel mag lopen onder begeleiding. “Intussen zoeken we een technisch hulpmiddel, een tracksysteem via gps is bijvoorbeeld een mogelijkheid”, aldus Bart Schotte, afdelingshoofd van het centrum waar Gregory verblijft. “Zo weten we altijd waar hij is. Gregory mag in de toekomst dus zeker weer alleen lopen, maar het blijft altijd zoeken naar een evenwicht.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?