Na een tijdje neemt je lichaam de loophouding en looppas aan die voor jou het efficiëntst zijn, waardoor we er niet meer bij stilstaan. Maar wat ooit jouw efficiëntste (of meest economische) loopstijl was, is dat misschien vandaag niet meer. Ons lichaam verandert doorheen de jaren, waardoor de manier van lopen – die jou vroeger aan persoonlijke records hielp – je nu net belemmert om progressie te boeken. De boodschap? Jouw loopstijl analyseren en je lichaam continu nieuwe prikkels geven. Hieronder delen we enkele tips om je te helpen in de zoektocht naar die nieuwe én efficiëntere loopstijl.
1. Draag verschillende schoenen (en soms zelfs geen)
Een van de makkelijkste manieren om je loopstijl te veranderen, is door geregeld van schoenen te wisselen. Daardoor verkleint het risico op blessures en spreek je meerdere spieren op verschillende manieren aan. Wissel bijvoorbeeld af tussen een lichter en zwaarder (meer dempend) model. Een andere – en misschien nog wel doeltreffendere – manier is om af en toe helemaal geen schoenen te dragen. Door zo nu en dan op blote voeten te lopen (in je huis of tuin), ontdek je vaak sneller je natuurlijke manier van lopen.
2. Speel met de cadans
De pasfrequentie of cadans is een veelbesproken onderwerp in de loopwereld. Over het algemeen wordt aangenomen dat de ideale pasfrequentie 180 bedraagt. Toch is dit cijfer niet voor iedereen van toepassing, omdat de ideale frequentie varieert van persoon tot persoon. Een goede cadans komt voort uit een verbeterde condtie of mobiliteit en kracht, maar je kan het ook bewust ‘manipuleren’: de meeste sporthorloges of smartwathces (of een specifieke metronoom-app) meten je stappenaantal per minuut. Als je bijvoorbeeld gemiddeld 165 stappen per minuut zet, kan je proberen om dat aantal te verhogen naar 168-170, zonder daarbij je snelheid te verhogen. Let er ook op hoe je je voet neerzet en hoe je benen zich aanpassen om de nieuwe frequentie aan te houden. Ook op deze manier spreek je nieuwe spieren aan en creëer je nieuwe bewegingspatronen.
Tip: check de running.be Spotify playlist: met de juiste beats per minuut verhoog je je pasfrequentie op een spontane manier en loop je vanzelf sneller.
3. Loop op technischere paden
Oneffen terreinen vereisen een ander evenwicht en specifieke technieken om je tijdens het lopen recht te houden. Wil je je bewegingspatronen wijzigen? Dan moet je het neuromusculaire systeem geregeld triggeren. En laat dat net hetgene zijn als je trailpaden bedwingt. De grotere focus zorgt ervoor dat de hersenen nieuwe prikkels krijgen en nieuwe bewegingen sneller worden opgenomen.
4. Voeg oefeningen aan je trainingsschema toe
Een laatste, simpele manier om je neuromusculair systeem wakker te schudden, is om dynamische oefeningen of korte sprintjes in je trainingsschema te verwerken. Er zijn verschillende mogelijkheden: van progressieve versnellingen en skippings tot lunges en mobiliteitsoefeningen. Wanneer je nieuwe bewegingen uitvoert, stimuleer je je hersenen en spieren om bij een volgende training met nieuwe bewegingspatronen en een nieuwe (efficiëntere) loopstijl te experimenteren.