Daarom gaan we in dit (en een volgend) artikel dieper in op de 6 meest voorkomende loopblessures. Hoe kan je ze herkennen en wanneer grijp je in?
1. Hamstringblessure
* Wat: blessure die ontstaat tijdens een sprint of een andere plotse rek op de hamstrings. Bij lopers manifesteert zich dit meestal in een scheur of verrekking midden in de dij.
* Dit voel je: je kan niet meer verder lopen door een plotse pijn midden in je dij. Ook passief uitrekken en actief opspannen van de hamstrings doet pijn. Vaak is er drukpijn, zwelling en/of een bloeduitstorting.
2. Lopersknie (patellofemoraal syndroom)
* Wat: lopersknie begint meestal met pijn tijdens het lopen, die nadien verdwijnt. Op den duur krijg je sneller pijn, ook na het lopen en in rust. De pijn kan optreden als je lang stilzit met gebogen knie, bv. in de auto.
* Dit voel je: pijn aan de voorkant van de knie, rond en achter de knieschijf. Vaak is de pijn moeilijk te situeren, maar in elk geval hindert ze je tijdens het lopen. Je kan moeilijk (of niet) hurken en de pijn is erger wanneer je afdaalt (bv. van de trap).
3. Iliotibiale band frictiesyndroom (ITBFS)
* Wat: de iliotibiale (IT) band loopt aan de buitenzijde van het dijbeen. Bij overbelasting schuurt de IT-band bij elke stap tegen het dijbeen, waardoor hij geïrriteerd raakt. Het gevolg: pijn in de knie. In de volksmond wordt deze blessure ook “lopersknie” genoemd, maar de oorzaak ligt in het dijbeen in plaats van in het kniegewricht.
* Dit voel je: een doffe pijn aan de buitenzijde van de knie bij het lopen. Hoe groter de irritatie van de IT-band, hoe sneller de pijn opkomt en hoe langer ze duurt, ook als je niet aan het sporten bent.
Eerstehulptips bij een loopblessure
Wees altijd alert voor de signalen van je lichaam en grijp op tijd in. Beter te vroeg dan te laat! Als je (langdurig) pijn hebt, ga je best zo snel mogelijk naar een sportarts of kinesist. Die kan een gepaste behandeling opstellen, waardoor de blessure hopelijk snel van de baan is. Je kunt jezelf alvast wel enkele “eerste zorgen” toedienen om de pijn te verzachten. In de meeste gevallen is het codewoord “RICE”. Dit staat voor:
* Rust: stop je trainingen of verminder ze in elk geval.
* Ijs: maximaal 15 à 20 minuten en leg nooit rechtstreeks ijs op je huid, want het kan vrieswonden veroorzaken.
* Compressie: om zwelling tegen te gaan.
* Elevatie: hef het pijnlijke deel hoger om zwelling tegen te gaan.
Volgende keer: de 3 andere meest voorkomende loopblessures en hoe je ze bij jezelf kan herkennen!