Variatietips voor een gezond ontbijt

Door tijdgebrek is het niet altijd simpel om goed en gezond te ontbijten. Elke dag die boterham met choco of een kom cornflakes hoort niet thuis in de categorie 'power breakfast'. Maar er zijn genoeg andere manieren om de dag energiek te starten! Variëren is het codewoord.

Havermout: Ideaal sportontbijt

Met havermout varieer je eindeloos. Als je het ’s morgens maakt, heb je een warme pap. Om tijd uit te sparen, bereid je het de avond voordien. Laat de havervlokken een nachtje weken in melk (plantaardige of sojamelk kan ook). ’s Ochtends haal je een fris ontbijt uit de koelkast waaraan je fruit, noten of zaden toevoegt. Varieer met geraspte appel, kaneel, of cacaopoeder.

Smoothie: Frisse vitaminebom

Ideaal om bij het ontbijt vitamines binnen te krijgen: meng fruit met yoghurt/melk in de blender, voeg er een handvol bladgroenten aan toe, zoals spinazie, sla of boerenkool. Deze groene smoothie geeft een energieboost en geeft je langer een verzadigd gevoel. Idealiter maak je dit ‘à la minute’, want hoe langer je het bewaart, hoe meer vitaminen je verliest. Heb je ’s morgens geen tijd, maak dan je smoothie de avond voordien. Let dan op het fruit dat je gebruikt. Appels worden sneller bruin dan citrusvruchten. Bewaar het sap in een afgesloten verpakking, zodat er zo weinig mogelijk zuurstof bij kan.

Nog meer variatietips lees je in ons septembernummer (nu in de winkel) of hier digitaal.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?