Van wielercommentator tot marathonloper

Michel Wuyts heeft opnieuw een boek geschreven. In 'Wuyts on the road' vertelt 's lands bekendste wielercommentator niet alleen over de fiets, maar ook over zijn andere passie: langeafstandslopen.

Michel Wuyts: de wielercommentator en de afstandsloper. (foto houtekiet)
Wuyts doet in zijn boek uit de doeken waarom hij een langeafstandsloper geworden is. De wielercommentator vertelt onder andere over hoe uitdroging na twee uur hardlopen een mens tot waangedachten drijft en hoe een gezellige duurloop aan de boorden van de Adriatico de marathongedachte doet opborrelen.

Wuyts is bijna de helft van het jaar on the road voor zijn werk. Dat betekent dat hij altijd en overal “aan het hollen is”. Hij gaat meestal lopen ’s morgens direct na het ontwaken, om nadien terug in de rol van wielercommentator te kruipen.

‘Wuyts on the road’ is in een soort dagboekstijl geschreven. Het verhaal begint op 1 januari 2009 en bouwt zo geleidelijk op naar de marathon in het Nederlandse Etten-Leur, die Wuyts zou uitlopen in 3u50:05.

HOERAGESPREK MET TOM BOONEN

Het boek gaat uiteraard ook over de fiets. Hij legt uit waarom de blik van Stijn Devolder aan de vooravond van de Ronde van Vlaanderen veel meer vertelt dan een live-interview, en hoe een hoeragesprek met Tom Boonen na Parijs-Roubaix toch een gemiste kans wordt.

En ook: Wat vertrouwt Sven Nys een reporter toe op nieuwjaarsdag? Hoe draait een hondse ervaring op het Belgisch kampioenschap veldrijden toch uit op een zinderende apotheose? Waarom spreekt mevrouw Valverde meer tot de verbeelding dan haar belaagde man?

Wuyts gunt ons een blik achter gesloten deuren en opent ook in moeilijke thema’s zijn hart. Hij vertelt hoe autorijden naast rallywereldkampioen Sébastien Loeb een bijna-doodervaring tastbaar maakt. Waarom is de Tour de hel en de Vuelta de hemel, en hoe komt het dat de viering van Eddy Merckx een fan van tweeënvijftig toch weer week maakt? Waarom blijft het becommentariëren van een sprint trapezewerk?

‘Wuyts on the road’ is een menselijk verhaal van passie en hoop, van ontgoocheling en geluk. Wuyts ontroert, Wuyts verrast, in een vaak prettig gestoorde stijl. Een must voor wie meer wil dan de getoonde werkelijkheid.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?