Van trage sprinter tot Olympisch kampioen

Uit een wetenschappelijke studie aan het Garvan Institute in Sydney blijkt voor het eerst dat het groeihormoon hGH een positief effect heeft op sprintprestaties bij atleten. Het onderzoek werd gefinancierd door het Wereld Anti-Doping Agentschap.

Atleten die zich gedurende acht weken dagelijks injecteren met het groeihormoon hGH, kunnen op de honderd meter sprint een voordeel hebben van bijna een halve seconde. Volgens de onderzoekers zou het sprintvermogen met vier tot vijf procent toenemen.

Ongeveer honderd atleten werden gedurende acht weken getest. De helft daarvan kreeg hGH toegediend, de andere helft een placebo. Van de 68 mannelijke proefpersonen kreeg een deel ook nog een injectie met testosteron.

Wat bleek? De hGH-injecties vergrootten het sprintvermogen van de atleet. Bij de mannen die ook nog eens een testosteron-injectie kregen, was de uitwerking op de spintsnelheid bijna dubbel zo groot.

Hoe dan ook blijft hGH wel een uiterst gevaarlijk middel, dat niet voor niets al meer dan 20 jaar op de verboden lijst van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) staat. Overmatig gebruik van het middel kan leiden tot zwelling van vitale organen, met de dood tot gevolg.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?