Van snelle muziek ga je sneller lopen

In het boek The Power of Music leggen musicologen van het onderzoekscentrum IPEM enkele verrassende wetenschappelijke verbanden. Dat je van snelle muziek ook sneller gaat lopen bijvoorbeeld!

“Muziek is fundamenteel”, zeggen Marc Leman en Micheline Lesaffre in De Morgen. Leman en Lesaffre zijn musicologen aan het onderzoekscentrum IPEM, dat vandaag zijn vijftigste verjaardag viert. In een spraakmakend nieuw boek, The Power of Music, leggen ze verrassende verbanden tussen bijvoorbeeld muziek, wetenschap en joggen.

Een van hun opmerkelijke experimenten is de D-Jogger. “Hiermee wilden we bekijken hoe muziek en beweging met elkaar kunnen aligneren”, zegt Leman. “Hoe vlugger men stapt of loopt, hoe meer ook de muziek gaat versnellen. Maar volgt de mens de muziek, of is het net omgekeerd? En is er muziek waarop men trager stapt, of juist sneller?”

“Wat we tot nog toe hebben ontdekt is dat mensen sneller wandelen op muziek met 130 beats per minute (bpm) dan op metronoomgetik aan hetzelfde tempo. Lopers zonder muziek in de oren lopen sowieso ook trager dan lopers met muziek. Wie met muziek loopt, heeft terecht de indruk minder snel vermoeid te zijn. Dat komt doordat de aandacht is afgeleid en dus veel minder op het eigen lichaam gericht is.” 

“Dit experiment wordt ook gebruikt voor therapeutische toepassingen“, zegt Lesaffre. “D-Jogger is getest door mensen met de ziekte van Parkinson, en bleek een zeer rustgevend effect te hebben. Wanneer hun favoriete muziek synchroniseert met hun lichaamsritme hebben ze achteraf minder last van bevingen. Hopelijk kunnen we die bevindingen in de toekomst verder uitbouwen.” 

Stefanie Callebaut, zangeres van de West-Vlaamse droompopgroep SX, beaamt alvast dat je van snellere muziek ook sneller gaat lopen. “Vroeger gebruikte ik mijn oortjes om te gaan joggen. Mijn ademhaling paste zich dan aan de beat van de nummers aan. Heel verwarrend. Bij de experimentele elktronische muziek van Gatekeeper bijvoorbeeld ging ik altijd zeer rap lopen, wat ik natuurlijk niet lang volhield.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?