Van Schuerbeeck en Verhoeven voeren straf nummer op in AG Antwerp Marathon

3200 deelnemers verschenen zondagochtend aan de start van de AG Antwerp Marathon. Daarmee was de marathon in de Koekenstad opnieuw de populairste van het land. Willem Van Schuerbeeck en Astrid Verhoeven domineerden.

Het was een speciale editie van de AG Antwerp Marathon, want vanaf 2020 verhuist de wedstrijd naar het najaar en vindt ze dus niet langer op dezelfde dag als de 10 Miles plaats. De 3200 deelnemers vertrokken onder een dreigend wolkendek aan hun 42,195 km.

Van Schuerbeeck domineert

Bij de mannen domineerde Willem Van Schuerbeeck van start tot finish. De man die ons land in 2016 vertegenwoordigde op de olympische marathon in Rio opende na 10 kilometer met 33’09”. Daardoor had hij al een aanzienlijke voorsprong op eerste achtervolger Colin Bekers uit Nederland en Joris Beaumon. Van Schuerbeeck kwam ook halfweg solo door in 1u10’17”, nog steeds met een voorsprong van ruim twee minuten op Bekers. Naarmate de wedstrijd vorderde, begon het ook iets feller te regenen. Van Schuerbeeck liet het niet aan zijn hart komen en bouwde zijn voorsprong stelselmatig uit. Ondertussen was Nico Van Damme over Beaumon naar de derde plaats gesprongen. Van Schuerbeeck bedreigen zat er evenwel niet meer in. De Belgische olympiër – die vorig jaar in ons land ook al de Great Bruges Marathon won – finishte in 2u21’39”. Bekers kwam enkele minuten later over de streep (2u26’57”). De laatste podiumplaats was voor Adrien Born, die een sterke slotfase liep en finishte in 2u33’35”.

“Op training loop ik ook alleen”

Nog geen minuut na de finish stond Van Schuerbeeck de pers al te woord. Hoewel hij heel de wedstrijd alleen had gelopen, zag hij er niet bepaald getekend uit: “Ik ben dit soort omstandigheden gewend. Tijdens de week sta ik altijd om 6 uur op om te gaan lopen voor ik naar mijn werk vertrek. Dit was dus een beetje hetzelfde, al was de omgeving wel mooier. Op het einde werd het wat zwaar, vooral door de wind die feller kwam opzetten, maar ik ben zeker tevreden met mijn tijd.”

Verhoeven demonstreert bij debuut

Bij de vrouwen nam Astrid Verhoeven de touwtjes vanaf het begin stevig in handen. Na 10 kilometer zette ze eerste achtervolgers Elly Kerstens en Natalie De Ridder al op bijna vier minuten. Verhoeven debuteerde in Antwerpen op de marathon en lag ook halverwege nog perfect op koers voor de zege. Haar tussentijd na 21,1 kilometer was 1u21’08”. Kerstens en De Ridder waren op dat moment nog steeds haar dichtste belagers, maar zij volgden wel al op zo’n 10 minuten. De zege van Verhoeven kwam nooit in gevaar. Zij won haar eerste marathon in 2u41’18”. “Dit smaakt naar meer. Ik wil in de toekomst zeker nog marathons lopen. Ik heb er enorm van genoten, al was het vanaf kilometer 35 wel heel zwaar”, zei ze in een korte reactie na de finish. De Ridder werd tweede (3u08’32”), Kerstens maakte het podium compleet (3u10’10”).

Burgemeester boekt 3 op een rij

Burgemeester Bart De Wever probeerde zondag voor de derde maal op een rij de AG Antwerp Marathon tot een goed einde te brengen. Hij slaagde in zijn opzet en finishte in 4u13’56”.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?