Van Peborgh wint 32ste HBvL Dwars door Hasselt

Nick Van Peborgh en Hanna Vandenbussche hebben HBvL Dwars door Hasselt gewonnen. Met 11.400 deelnemers is deze loop de op drie na grootste van het land.

Al na 1 km trok DVV Antwerp 10 Miles-winnaar Nick Van Peborgh stevig door. Enkel Jeroen Hendrikx kon volgen. De winnaar van HBvL Dwars door Hasselt 2013 sloeg samen met Van Peborgh een gaatje van 20 meter op Geert Maes.

In de drukkerij van Het Belang van Limburg liep Van Peborgh weg van Hendrikx. Hij breidde die voorsprong alleen maar uit en kwam zo solo over de meet. Hendrikx werd tweede voor Maes.

Bij de vrouwen dicteerde Hanna Vandenbussche de wet. Enkel Karen Van Proeyen kon in eerste instantie volgen, maar al snel moest ze de koploopster laten gaan. Vandenbussche won dan ook voor Van Proeyen en Gwendolyne De Deyne, de uittredende winnares.

VAN PEBORG: “IEDEREEN KEEK NAAR MIJ”

Als winnaar van de DVV Antwerp 10 Miles was Nick Van Peborgh als topfavoriet gestart in Hasselt. Hij maakte al snel duidelijk dat het moeilijk zou zijn om hem te kloppen. “Iedereen keek naar mij”, reageerde de winnaar aan de finish. “Maar ik wist dat ik Jeroen niet mee mocht pakken, want in het slot is hij sneller dan mij.”

Van Peborgh schudde zijn enige concurrent dan ook af in de drukkerij van Het Belang van Limburg. “Als het naar beneden gaat ben ik niet meer te houden”, lachte hij. Voor de Antwerpenaar was het zijn tweede zege in de HBvL Dwars door Hasselt. “Maar in 2012 was ik de underdog. Krijn Van Koolwijk heeft me toen onderschat.”

Bij de vrouwen stond er geen maat op Hanna Vandenbussche. Zij zag de 15 km in Hasselt vooral als ontspanning. “Er was geen druk”, zei de marathonspecialiste. De Oost-Vlaamse vond het schitterend om in Hasselt te lopen. “De sfeer langs de weg, de muziek, het feit dat we door de drukkerij van HBvL liepen, dat maakte het mooi.”

VIERDE GROOTSTE STADSLOOP

In totaal liepen 11.400 sportievelingen door de Limburgse hoofdstad. Daarmee is 32ste editie van de HBvL Dwars door Hasselt ook de vierde grootste stadsloop van het land. Naast de 15 km was er dan ook nog een uitgebreid programma voor het hele gezin.

Jean-François Deberg won de Memorial Fernand De Bolle voor handbikers. Op de Run Hasselt 10 km ging de zege Dieter Kersten en Nicole Buytaert. Op de Start to Run 5 km wonnen Maarten Scheldeman en Lotte Scheldeman. Op de Jogging 3 km haalde Mounir Elmadrari het in een sprint van Thomas Van Haele bij de mannen. Lone Meertens was net als vorig jaar de beste bij de dames. Ook de allerkleinsten zetten hun beste beentje voor op de Chiquita Kids Run 1 km.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?