Van Peborgh volgt zichzelf op in DVV Antwerp 10 Miles

Nick Van Peborgh heeft voor het tweede jaar op rij de DVV Antwerp 10 Miles op zijn naam geschreven. De snelste vrouw was Veerle Van Linden.

Meer dan 25.000 lopers verschenen aan de start van de 28ste editie van de DVV Antwerp 10 Miles. Onder hen ook Antwerps burgemeester Bart De Wever, Vlaams minister-president Kris Peeters, stand-up-comedian Geert Hoste en tv-figuur Francesca Vanthielen.

Na drie kilometer vormde zich een kopgroep van elf atleten. Bij het ingaan van de Kennedytunnel werd die groep herleid tot vijf lopers: de winnaar van vorig jaar Nick Van Peborgh en winnaar van 2011 Alexander Diaz Rodriguez, Kjell De Hondt, Kim Ruell en Stijn De Vulder.

Terwijl een groot deel van de massa nog niet eens over de startlijn was, hadden de koplopers er al vijf kilometer opzitten. Bij de passage aan het gerechtsgebouw was de situatie ongewijzigd. Dezelfde vijf lopers leidden de dans. Eerste achtervolger was duatleet Wim De Cort. Hij volgde op zo’n honderd meter.

Op 6 km van het einde nam een trio vooraan de wedstrijd in handen. De Hondt, Ruell en Van Peborgh namen 50 meter op De Vulder en Diaz Rodriguez. Op kilometer 12 spatte de kopgroep helemaal uit elkaar. Van Peborg aasde op een tweede overwinning en liet De Hondt en Ruell achter zich.

Van Peborgh dook als eerste de Waaslandtunnel in en kwam er ook als eerste weer uit. Hij won de DVV Antwerp 10 Miles in 49 minuten en 3 seconden. Eerste achtervolger Kjell De Hondt volgde op 17 seconden. Stijn De Vulder werd derde in een tijd van 50:12. Diaz Rodriguez viel net naast het podium en Ruell was na een week met darmklachten tevreden met een vijfde plaats.

Zeven minuten na de eerste man kwam Veerle Van Linden als eerste vrouw over de meet in een tijd van 57 minuten en 16 seconden. De Nederlandse Anjolie Engels-Wisse werd tweede op 34 seconden. Het brons was voor Karen Van Proeyen

VAN PEBORGH: ‘DIT IS MIJN STAD’

“Ik heb deze wedstrijd bewuster beleefd dan die van vorig jaar”, vertelde Nick Van Peborgh. “In 2012 was mijn overwinning een verrassing. Toen ben ik op de Meir weg kunnen lopen en is er niemand teruggekomen. Nu kon ik niet genieten. Kjell zat me op de hielen. Hij bleef maar terugkomen. Ik moest volhouden en hopen dat ik het haalde. Mijn eindtijd is hier een paar seconden beter dan vorig jaar.

Kjell en Kim Ruell hebben in het begin veel kopwerk gedaan. Ik heb dat bewust niet gedaan. Maar hier in Antwerpen kan in altijd meer. Dit is mijn stad. Hier wil ik echt graag winnen. Nu wil ik een mooie tijd lopen op het BK 10.000m. Vorig jaar was dat mislukt door de 10 mijl. Ik was twee weken stijf. Hopelijk recupereer ik nu beter.”

VAN LINDEN: ‘IK WIST NIET WAT IK MOCHT VERWACHTEN’

“De wedstrijd is enorm goed meegevallen”, liet winnares Veerle Van Linden optekenen. “Ik wist niet wat ik mocht verwachten. Ik loop vaak 5 en 10 kilometer, maar 10 mijl is minder mijn afstand. Deze wedstrijd kadert in mijn voorbereiding voor de 5000m op de piste. Een snelle duurloop.”
 
“Ik loop hier graag. Ik ben van Kontich en mijn zussen wonen in Antwerpen. Ik heb hier echt van genoten. Het publiek is fantastisch. Ik heb ook de hele Lotto CrossCup meegedaan. Het verschil kan niet groter zijn. Bij het veldlopen staat er niemand langs de kant. Hier is er bijna geen meter zonder volk.”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?