Van lopen krijg je rokerslongen (in China)

Afgelopen weekend werd in Peking de jaarlijkse marathon gehouden. Lopen in China boomt, maar er is ook een keerzijde aan de medaille. Door de smog houden lopers rokerslongen over aan hun hobby.

De 30.000 startbewijzen voor de marathon waren dit jaar binnen een uur uitverkocht. Vele deelnemers zijn beginnen lopen voor hun gezondheid, maar door de luchtvervuiling heeft lopen in Peking daar eerder een averechts effect op.

De lopers in Peking kijken voordat ze gaan trainen eerst naar de luchtkwaliteit. Als de Air Quality Index (AQI) onder de 100 blijft, dan is de luchtkwaliteit volgens de Chinese overheid goed. Tussen de 250 en 300 is hij zwaar vervuild. Boven de 300 wordt iedereen aangeraden binnen te blijven.

De 45-jarige Zhang Suhai getuigde op de Nederlandse zender NOS. “Ik ben op mijn 40ste beginnen lopen om gezond te blijven. Ik loop ruim 100 kilometer per week. Alleen als de AQI boven de 300 is, blijf ik binnen. Tussen de 200 en 300 loop ik met een gezichtsmasker.”

De 27-jarige Sun Yuemiao loopt zes keer per week, ook al is er zware smog. Toen hij onlangs ziek werd, bleek uit een röntgenfoto dat op zijn longen een ‘zwarte schaduw’ ligt. Volgens zijn arts heeft hij rokerslongen – het resultaat van slechts drie jaar lopen. Toch blijft Sun doorgaan met zijn hobby. Hij gelooft dat lopen voor hem toch beter is dan niet lopen.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?