Van Ironman tot relaxte loper

Rutger Beke koos na het beëindigen van zijn triatloncarrière terug voor de schoolbanken. Tussen twee herexamens door maakte hij graag tijd om een rondje te gaan lopen met running.be magazine.

“Ik ben blij dat je me vroeg voor dit loopinterview”, opent een lachende Rutger Beke de voordeur, “want ik loop minder dan ik zou willen.” De man die jarenlang meer kilometers liep, fietste en zwom dan de meeste mensen in de auto afleggen, vecht nu met zichzelf en de dagelijkse beslommeringen om drie keer per week een uurtje te kunnen lopen. “Ik wil nochtans doodgraag, maar…” En dan passeren alle typische excuses van de beginnende loper: “drukdrukdruk, geen gezelschap, geen schema…” Goed dat wij er waren.

Rutger Beke studeert opnieuw, Toegepaste Economische Wetenschappen, en heeft de dag voordien nog een van zijn twee herexamens afgelegd. “Ideaal om nu eens het hoofd leeg te maken.” We trekken de loopschoenen aan, en gaan naar de Heverleese bossen vlakbij. Hier in het groen rond het sportkot heeft Beke als prof ontelbare trainingskilometers gesleten, nu komt hij er enkel om te ontspannen.

Hij is nu bijna anderhalf jaar gestopt met triatlon, maar legt toch nog een stevig tempo op. Elke kilometer tikt in minder dan vijf minuten weg. “Dat zit erin en gaat er niet uit, mijn hele leven heb ik mijn duurlopen afgewerkt aan 4’25” tot 4’35” per kilometer. De echte snelheid ben ik kwijt, maar ik kan nog steeds lang lopen aan een goed tempo.”

Toen je pas gestopt was, leek je er helemaal je buik van vol te hebben. Heb je intussen het plezier in de sport teruggevonden?

Rutger Beke: Trainen ben ik altijd graag blijven doen, het was de competitie en het reizen waar ik genoeg van had. Maar ik ben wel nog altijd wat aan het zoeken hoe ik van sport een hobby kan maken. Fietsen en zwemmen daar begin ik niet meer aan. Niet dat ik er een dégout van heb, maar daar kruipt te veel tijd in. Lopen is de gemakkelijkste discipline. En om te fietsen moet ik opnieuw het haar van mijn benen doen, dat zie ik niet zitten. Voor het lopen kan dat geen kwaad (lacht).

Hoe vaak ga je nu lopen?

Ik probeer drie keer per week, maar zelfs dat is niet altijd gemakkelijk. Vertrekken is vaak het probleem. Vroeger had ik een heel gestructureerd schema, dat bijna vanaf ik opstond tot ik ging slapen bepaalde wat ik moest doen. Nu is het mijn eigen keuze om te gaan lopen. En je kent dat wel, ik stel mijn vertrek vaak uit, tot ik uiteindelijk besluit om morgen te gaan, en voor je het weet is het overmorgen. Je hebt precies ook altijd andere dingen te doen. Maar als ik dan geweest ben, denk ik altijd doeme het doet toch deugd, ik zou dat meer moeten doen.

Je was als triatleet een heel goede loper, zou het je niks zeggen om nu eens een marathon te lopen?

Bwah, als triatleet ben je in alles middelmatig. Ik heb in Hawai op de afsluitende marathon eens 2 uur 48? gelopen. Dat is op zich geen tijd om echt wakker van te liggen. Een topper op de marathon zal er niet aan mij verloren gegaan zijn.

Na 3,8 kilometer zwemmen en 180 kilometer fietsen in de zwaarste triatlon ter wereld zou ik 2 uur 48″ allesbehalve middelmatig noemen. In een gewone marathon moet dat toch een pak sneller kunnen?

Triatleten zijn gemaakt om lang en traag te lopen. Benny Vansteelant (achtvoudig wereldkampioen duatlon die in 2007 overleed na een ongeval op training, red.) zei altijd dat ik een valse trage was. Als ik u zie gaat dat echt niet vooruit, maar als ik uw tijden hoor valt het nog mee. Het is er nooit van gekomen om individueel eens een marathon te lopen. Dat past niet in een voorbereiding. De langste looptraining die ik deed was altijd 35 kilometer. Eén keer, in het laatste intensieve trainingsblok voor de wedstrijd.

Wat is nu het doel van je looptrainingen? Mik je naar een wedstrijd?

Totaal niet. Ik heb zelfs geen schema’s. Ik doe gewoon maar wat. Als ik een schema zou hebben, zou ik me onmiddellijk weer schuldig voelen als ik dat niet perfect afwerkte. Een marathon zou ik eigenlijk nog wel graag eens lopen. Maar ik probeer me daarin ook te beschermen tegen mezelf, want ik weet dat als ik daarmee begin, de kans groot is dat ik er weer helemaal in opga. En dat wil ik niet.

running.be magazine
Het volledige artikel, alles over de Brussels Marathon en lunchlopers in de Brusselse parken, de Finse piste-special, loopbeha’s en -jasjes getest, loopschoenen voor kinderen, de marathon in 4 uur en nog veel meer in het nieuwe running.be magazine, dat vanaf donderdag 6 september in de winkel ligt.
 

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?