Van 150 kg naar NY Marathon

Zondag 2 november lopen 37.000 sportievelingen, onder wie 220 Belgen, de marathon van New York. Eén van de opmerkelijkste deelnemers is de 26-jarige Weight Watcher cursist Carlo Cangelli.

(foto Team Carlo)
Enkele jaren geleden leed Carlo Cangelli aan morbide obesitas. Met een gewicht van 150 kilo, en een BMI van bijna 44, kon hij geen minuut snelwandelen op een loopband. Toch gaat Carlo ervoor om nu zondag de marathon van New York in minder dan vier uur uit te lopen . 

Vandaag kampt bijna één op de twee Belgen met overgewicht of obesitas. Men spreekt van morbide obesitas als de Body Mass Index (BMI) hoger ligt dan 40, zoals ook bij Carlo het geval was. De fysieke, psychologische en sociale gevolgen van obesitas zijn niet te onderschatten. 

Carlo getuigt: “Zwaarlijvig zijn is op heel veel vlakken zeer onaangenaam. Je lichaam wordt je grootste vijand. Mensen staren je aan, zitten op de bus of tram gaat niet meer, naar de bioscoop gaan is al helemaal uitgesloten.”

“De negatieve spiraal van nog maar iets eten om je beter te voelen, doemdenken en jezelf afzonderen van de buitenwereld wordt een dagdagelijkse werkelijkheid waaruit je uiteindelijk geen uitweg meer ziet.”

Het succesverhaal van Carlo Cangelli is dan ook een bron van inspiratie voor iedereen die met overgewicht of obesitas kampt. Met zijn 150 kg en een vetpercentage van 44%, sloot hij zich in 2004 aan bij Weight Watchers. Stap voor stap leerde Carlo, met behulp van zijn coach in de wekelijkse cursus, zijn eetgewoontes en levensstijl terug onder controle te krijgen: gezond en gematigder eten, geregeld bewegen, en vooral geen extreme ‘crashdiëten’ of onrealistische doelstellingen.

DROOM IN VERVULLING

“Eerst droomde ik ervan om af te slanken en terug gezond te worden,” zegt Carlo. “Ik wou in eerste instantie gewoon weer ‘normaal’ zijn en alledaagse dingen kunnen doen met mijn vrienden en familie. Eens ik een gezond gewicht had bereikt, kreeg ik voldoende zelfvertrouwen verder te gaan en te hopen dat ik misschien ooit mijn allergrootste levensdroom zou kunnen realiseren: het lopen van de New York City Marathon.”

Nu zondag, 2 november, staat een gezonde, fitte Carlo aan de startlijn in New York om zijn levensdroom te realiseren. Met een huidig gewicht van 88 kilo, een BMI van 25 en een vetgehalte van 18,8% heeft Carlo ook zijn voornaamste doel bereikt: hij is opnieuw gezond en zijn lichaam is niet langer zijn grootste vijand. 

Carlo concludeert: “Terug gezond leren leven en eten hoeft geen lijdensweg te zijn. Met zelfdiscipline en de steun van je omgeving kan je meer dan je vaak denkt. Als ik als zwaarlijvige persoon mijn leven terug in handen kon nemen, kan iedereen met overgewicht het!”

Carlo houdt een blog bij waarop zijn trainingen te volgen zijn en waarop hij ook video’s met updates van zijn vorderingen, tips van gezondheidsspecialisten en zelfs recepten voor gezonde, smaakvolle maaltijden plaatst.

Onlangs legde Carlo zijn finale EKG-test af bij Dr. Verstuyft in het UZ Gent. Bekijk het filmpje op YouTube:

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?