Valois Sport Team 2 wint Acerta Brussels Ekiden

Valois Sport Team 2 heeft in het Koning Boudewijnstadion de Acerta Brussels Ekiden gewonnen. Met 1.520 teams, goed voor in totaal 9.120 lopers, was deze aflossingsmarathon de grootste ter wereld!

De 1.500 teams werden klokslag 13u op gang geschoten door Tia Hellebaut en Mitsuo Sakaba, de ambassadeur van Japan, het land waarvan de ekiden afkomstig is. De zes leden van elk team moesten achtereenvolgens 5 km, 10 km, 5 km, 10 km, 5 km en nog eens 7,195 km afleggen om de marathonafstand te vervolledigen.

FOUTE WISSEL ZET VALOIS SPORT 2 OP WEG

Isaac Kimeli van De Valois Sport Team 1 gaf als eerste de tasuki – het aflossingslint – door met een tiental seconden voorsprong op Régis Thonon van het tweede team van De Valois. Emmanuel Bett, de tweede loper van Valois 1, breidde die voorsprong tijdens de daaropvolgende 10 km ineens uit tot meer dan twee minuten op Kjell De Hondt van team 2.

Dieudonné Disi en Hassine El Kadi behielden die voorsprong tijdens de volgende 5 en 10 km ten opzichte van respectievelijk Kim Ruell en Mathijs Casteele, maar bij de wissel tussen de vierde en de vijfde loper liep het mis voor Valois Sport Team 1. Door een aflossing in het verkeerde vak werd het team gediskwalificeerd.
 
Zo kwam Valois Sport Team 2 dus plots op kop te liggen. Abdeljebbar Sihammane gaf na zijn 5 km de spreekwoordelijke fakkel voor de laatste keer door aan Emmanuel Lejeune, die solo finishte op de piste van het Koning Boudewijnstadion in 2u10:32. Runningcenter Dreamteam finishte als tweede op meer dan vier minuten en als eerste gemengde team.

Voor het team van Valois Sport 2 was het een vreemde wedstrijd. “Ik hoorde net voor ik vertrok dat ons eerste team gediskwalificeerd was”, doet slotloper Emmanuel Lejeune zijn verhaal. “Ik kon dus eigenlijk vrij ontspannen lopen, maar toch heb ik nog alles op alles gezet. De zege hadden we zeker niet verwacht, maar hier gaan we wel even van genieten.”

AC HAMME VERRAST

Bij de atletiekclubs, voor wie dit ook meteen het BK interclub was, ging de zege enigszins verrassend naar de Yellow Armada van AC HammeThomas De Bock sprong als vierde loper tijdens de tweede 10 km over Cercle Athletique du Brabant Wallon (CABW) en de Oost-Vlamingen gaven die eerste plaats niet meer uit handen. Bjorn Willems mocht het afmaken in 2u15:03, ook meteen goed voor de derde plaats algemeen.

“Het klopt dat we vooraf niet tussen de favorieten stonden, maar dat houdt ons niet bezig”, zei slotloper Willems. “We hebben een heel jong team en konden dus zonder enige druk lopen. Een feestje zit er nog niet in, want het seizoen moet nog goed en wel beginnen. We gaan vanavond wel met het hele team uit eten, dat hebben we wel verdiend.”

DAMES DCLA OP HERHALING

Bij de vrouwen overheerste Daring Club Leuven Atletiek (DCLA) de voorbije jaren de Acerta Brussels Ekiden, en daar wilden de dames van CABW graag een stokje voor steken. Het ging aanvankelijk haasje over tussen de twee, CAWB pakte zelfs een tijdje resoluut de leiding, maar na halfweg wedstrijd sprongen de Leuvense vrouwen dan toch definitief naar één. Ze finishten in 2u36:29. CABW pakte op vier minuten de zilveren medaille.

Opgemerkte deelnemers waren ook de tweelingsbroers Kevin en Jonathan Borlée en hun vader Jacques. Zij liepen elk met hun eigen team ten voordele van SOS Kinderdorpen. Jacques Borlée overhandigde voor de wedstrijd samen met Kim Gevaert overigens een cheque van 25.000 euro aan SOS Kinderdorpen.

Met liefst 1.100 teams uit de bedrijfswereld was de Acerta Brussels Ekiden ook nog eens het grootste bedrijvensportevenement in België. Een aflossingsmarathon is immers een uitstekende teambuilding. ING kwam zelfs met 116 ploegen aan de start en ook titelsponsor Acerta was goed vertegenwoordigd met 27 teams. SD Worx Speed kroonde zich tot snelste bedrijventeam.

Podia mannenteams
Verenigingen:
1. De Valois Sport Team 2 2u10:32
2. Saucony 2u16:16
3. Jogging Plus 2u17:08

Atletiekclubs:
1. Yellow Armada 1 – AC Hamme 2u15:03
2. CABW Boys 1 2u16:39
3. AC Geraardsbergen 2u20:11

Podia vrouwenteams
Atletiekclubs:
1. DCLA Dames 2u36:29 
2.  CABW Filles 2u40:28
3. AV Roeselare 2u46:52

Podia gemengde teams
Verenigingen:
1. Runningcenter Dreamteam 2u14:44
2. Willyteam The Greatest 2u27:02
3. Black Pearlrunners 2u43:08

Atletiekclubs:
1. AVLO Mix 2u22:45
2. OEH Mixed 2u29:07
3. DCLA – Team Wind-Ei 2u41:48

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?