Vader wandelt wereld rond met gehandicapte zoon!

Jim legde op 4 jaar tijd de afstand rond de wereld af door te wandelen met zijn zoon Jimmy, die in een rolstoel zit.

Jim Gavin (uit Michigan, USA) maakt elke dag een lange wandeling met zijn 36-jarige zoon Jimmy in de rolstoel. In 1984 werd bij Jimmy, toen 2 jaar oud, Angelman’s Syndroom (AS) vastgesteld. Dit is een zeer zeldzame aandoening (Jimmy was toen amper de vierde persoon in de USA bij wie deze diagnose gesteld werd) met verschillende neurologische symptomen zoals autisme, cerebral palsy en Prader-Willi syndroom. De jongen zal nooit zelfstandig kunnen leven en is volledig afhankelijk van zijn ouders, Jim en Suzy.

Na de diagnose stopte papa Jim meteen als loopcoach op de school in Detroit waar hij lesgaf en leerlingenbegeleider was. Hij bleef wel lopen (hij was een fervent loper sinds de middelbare school) maar hij begon vooral te genieten van de wandelingen met zijn vrouw en zijn zoon. “Jimmy heeft dat altijd heel leuk gevonden. Hij geniet er zo van om buiten te zijn. Hij lacht naar alle mensen die we tegenkomen tijdens onze wandelingen,” aldus een fiere Jim.

Vier jaar geleden ging Jim op pensioen. Hij kreeg toen last van zijn achillespees, waardoor zijn lopen op een lager pitje kwam te staan en hij des te meer ging wandelen. Van een oud-collega kreeg hij een Fitbit activity tracker en zo begon hij zijn afgelegde kilometers – meestal met Jimmy erbij – bij te houden. “In het begin was dat elke dag minstens 10 kilometer. Na een paar maanden kreeg ik een mail van Fitbit met de melding dat ik intussen de afstand gestapt had tot de Sahara. Daarna volgde de Chinese Muur en 2 jaar na mijn pensioen had ik de afstand gewandeld van de Noordpool tot de Zuidpool. Dus dacht ik: laat ons dan ook maar de andere kant van de wereld doen nu we toch bezig zijn,” lacht Jim.

In 2019 legde het duo zo’n 11.000 kilometer af om een tandje bij te steken. En begin dit jaar legden ze soms wel 215 kilometer af per week. Uiteindelijk was 23 april 2020 de finale dag, waarop Jim en Jimmy de afstand rond de wereld gewandeld hadden. Ze vierden dit feestelijk met Suzy en haar zus.

Jim en Jimmy blijven nu wandelen maar ze ‘beperken’ zich tot 25 kilometer per week. Iemand suggereerde een idee voor een volgende uitdaging: naar de maan wandelen. “Maar dat gaan we niet doen. Ik word er ten eerste niet jonger op en ik wil gewoon blijven wandelen en genieten met Jimmy. Dat is het belangrijkste, het maakt onze band sterker,” besluit Jim.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?