Usain Bolt verklapt zijn loopgeheimen

Usain Bolt is voor vele andere lopers, van recreant tot topatleet, een inspiratiebron. Zijn kledingsponsor Puma vroeg de snelste man ter wereld daarom om enkele van zijn loopgeheimen te delen.

Hoe train je op snelheid? Heb je specifieke trainingstips om sneller te kunnen lopen?
Usain Bolt: “Er zijn veel dingen die iemand helpen om sneller te lopen: conditie, kracht, techniek … Het is niet slechts één factor. Je moet gevarieerd trainen en alle aspecten aan bod laten komen.”

Hoe ziet een typische training er uit voor jou?
“Er bestaat niet zoiets als een typische sessie. Trainen doe ik ofwel op de piste, ofwel in de fitness. Dat hangt af van de tijd van het jaar en van het onderdeel waaraan we aan het werken zijn. Op de piste trainen we op uithouding en de technische aspecten van een wedstrijd. In de fitness komen vooral algemene conditie en kracht aan bod.”

Hoe vaak train je in een jaar?
“Ik train elf maanden per jaar, zes dagen per week. Normaal gezien ’s morgens en nog eens in de namidag. Het is hard werken.”

Wat doet al die training met jou, naast het puur fysieke aspect?
“Training geeft je vertrouwen en dat is goed voor je gemoedsrust. Ik weet dat het heel moeilijk is om mij te kloppen als ik in vorm ben. Dat vertrouwen is heel belangrijk voor mijn prestaties.”

Welke hindernissen heb je moeten trotseren om je doelen te bereiken?
“In topsport kunnen blessures je altijd afremmen. We drijven ons lichaam dan ook tot het uiterste. Ik ben al verschillende keren geblesseerd geweest in mijn carrière, maar gelukkig heb ik een goede coach en team om me te telkens terug naar de top te brengen.”

Helpt bepaalde voeding of drank je tijdens het trainen? Ben je nog steeds zo gek op kipnuggets?
“Ik heb nu een goed dieet, een chef-kok helpt me om evenwichtig te eten. Veel kip, rijst en groenten. Goed Jamaicaans eten. Het is ook belangrijk genoeg te drinken.”

Wat is je advies voor iemand die het moeilijk heeft om gemotiveerd te geraken of te blijven?
“Je moet iets vinden waarvan je weet dat het je zal motiveren. Misschien train je bijvoorbeeld niet graag, maar hou je wel van competitie en winnen. Daarvoor moet je op je best zijn, en dus zal je vastberaden moeten zijn en hard trainen.”

Heeft al die training je veranderd de laatste jaren?
“Toen ik als kind begon te lopen, was dat vooral voor de fun. Ik was er goed in, dus ik deed het gewoon. Ik had niet echt veel training nodig om wedstrijden te winnen. Pas toen ik ouder werd, realiseerde ik me dat ik beter voor mijn lichaam moest zorgen. Nu zijn voeding, rust, herstel … belangrijker dan een paar jaar geleden.”

Wat is jouw levensdoel?
“Om de allergrootste te worden. Daar werk ik naartoe. Ik wil herinnerd worden als een groot sportman, en mijn plaats in de geschiedenisboeken afdwingen.”

Welke andere atleet inspireert je om beter te worden?
“Ik heb altijd bewondering gehad voor Kevin Garnett (basketballer uit de NBA, red.). Of hij nu wint of verliest, hij geeft altijd alles en inspireert iedereen rondom hem. En natuurlijk ook mijn mentor en coach Glen Mills. Hij zegt altijd: ‘Alle atleten op de grote kampioenschappen zijn sowieso al getalenteerd. Het is het werk dat je erin steekt, dat je een echte kampioen maakt, of toch beter dan al die andere getalenteerde atleten.'”

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?