Ultraloper focust op uitdaging van formaat: 24 uur lopen

Kilian Jornet is een van de de meest gelauwerde trailrunners in de geschiedenis van deze sporttak én de man die 2 keer in 1 week de Mount Everest bedwong. Momenteel ligt zijn focus op een nieuwe uitdaging: 24 uur aan één stuk hardlopen op de atletiekpiste in Måndalen (Noorwegen).

“Geregeld mijn comfortzone verlaten, me aan andere dingen wagen en bekijken wat ik aankan: dat motiveert me. Dat is zo met klimmen op grote hoogte, maar ook met deze ultraloop op het vlakke,” zegt Jornet. “Ik vind het geweldig om andere dingen te ontdekken die ik aankan. Trainen op vlak terrein is een goede test en een opportuniteit om bij te leren op vlak van voeding en tempolopen. Achteraf kan ik proberen om die kennis mee te nemen in andere activiteiten, zelfs projecten in het hooggebergte.”

Jornets uitdaging kreeg de naam ‘Phantasm 24 Running Challenge’ aangezien hij de nieuwe Salomon S/LAB Phantasm zal dragen. De exacte datum van de 24-urenloop ligt nog niet vast omdat het project vrij weergevoelig is. Op dit moment is de race uitgestippeld op 21-22 november. Wie wil, kan het volgen via livestream op de website van Salomon. Hou de social media kanalen van Salomon en Kilian Jornet in de gaten voor de juiste datum en het juiste tijdstip van de run!

Jornet woont in Noorwegen, en dit land bleef relatief behoorlijk gespaard van de COVID-19-pandemie. Met het oog op een strenge naleving van de gezondheidsmaatregelen wordt er tijdens de run echter geen publiek toegelaten in het stadion. Om de race te officialiseren zullen wél meerdere bedreven Noorse ultralopers deelnemen.

Jornet kijkt al enkele maanden uit naar deze 24-uurloop, maar hij waagt zich zoals altijd niet aan voorspellingen of ambities omtrent de afstand die hij kan afleggen. Nu goed, het is bekend dat er altijd iets buitengewoons kan gebeuren als de Spanjaard de veters van zijn loopschoenen strikt… In 1997 liep Yiannis Kouros 303,506 km in 24 uur, en dat is het officiële record. Jornet noemt dit een “absoluut waanzinnige” prestatie. “Dat zijn zó enorm veel kilometers dat ik het me nauwelijks kan voorstellen,” zegt hij. “Ik beschik over de splittijden van Yiannis en ik wil deze zo lang mogelijk aanhouden. Ik weet welke afstand ik uur na uur moet afleggen, en dus ken ik ook mijn tempo-opdracht voor elke kilometer, voor elke ronde. De eerste 10 uren zullen uiteraard wat sneller verlopen. Daarna gaat het uur per uur iets trager. Ik heb dus een plan en ik weet wat ik elk uur wil presteren. Dé uitdaging wordt spierproblemen te voorkomen en te kunnen eten zonder daarvoor gestraft te worden met grote terugvalperiodes.”

Jornet is vertrouwd met het lopen (én winnen) van befaamde races zoals de UTMB (Ultra-Trail du Mont Blanc), de Hardrock 100, de Western States 100 en ontelbare gebergtemarathons in de hele wereld. Voor deze Phantasm 24 Running Challenge is hij niettemin advies gaan vragen bij coaches en fysiotherapeuten, omdat er meer snelheidswerk moest worden ingelast in de training. “Gebergteatleten hebben een grote motor: wat cardio en uithoudingsvermogen aangaat, is er dus geen probleem,” weet Jornet. “Mijn benen zijn het nagestreefde tempo echter niet gewend, en daarom moest ik vooral aan snelheid werken. Als voorbereiding heb ik elke week drie dagen snelheidstraining ingelast, op de piste of op de weg. Maar de loophouding op het vlakke verschilt sterk van die in het gebergte: daar loop je ‘hoger’ met het oog op obstakels en omdat het terrein voortdurend verandert zodat je je voeten ook telkens weer anders moet plaatsen.”

Een groot gedeelte van Jornet’s trainingsresearch was gericht op het beperken vanblessures die kunnen voortvloeien uit de repetitieve beweging van lopen op vlakke bodems. Hij heeft deze 24-urenloop daadwerkelijk al enkele weken moeten uitstellen wegens zeurende spierletsels die opdoken in de aanloop naar zijn eerste stratenloop van 10 km, de befaamde Hytteplanmila Race in Noorwegen, die hij midden oktober aflegde in 29’59”. “De grootste uitdaging is volgens mij om consequent te kunnen blijven trainen zonder letsels. De overgang naar de vlakke ondergrond vormt namelijk een zware beproeving voor de spieren,” zegt Jornet. “Het trainen verliep de voorbije maanden een beetje frustrerend: van de ene naar de andere blessure, het hield niet op. Na elke goede reeks trainingssessies was het weer zover: rust inbouwen. Na die race van 10 km moest ik de trainingen onderbreken om een blessure te laten genezen. Het plan is nu om een goede trainingsweek af te werken en te bekijken hoe mijn body reageert, en dan de spierweefsels te laten rusten en herstellen met het oog op de 24-urenloop.”

Wij zijn benieuwd naar de krankzinnige prestatie die Kilian Jornet wellicht weer zal neerzetten binnenkort!

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang een code voor gratis sportdrank van Vitalic


De codes worden wekelijks op vrijdag verstuurd naar de nieuwe nieuwsbriefaanmeldingen.