‘Ultraloop minder belastend voor spieren’

Een extreem lange ultramarathon belast de spieren van lopers minder dan een meer gematigde afstand. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Lausanne.

De Zwitserse wetenschappers volgden 24 deelnemers aan de Tor des Geánts, een ultramarathon door de Italiaanse Alpen waarbij de deelnemers 150 uur de tijd krijgen om 330 kilometer te overbruggen.

Tijdens en na de wedstrijd werd de conditie van de spieren en het slaapgebrek van de proefpersonen gemeten. De resultaten werden vergeleken met de lichamelijke conditie van dezelfde lopers na afloop van een 166 kilometer lange ultramarathon op de Mont Blanc, eerder dit jaar.

“De lopers hadden na de race van 330 kilometer minder spierschade en ontstekingen opgelopen dan na de kortere afstand”, concluderen de wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One. “De extreme afstand zorgt waarschijnlijk voor een proces waarbij de spieren beter beschermd zijn, omdat de deelnemers minder hard lopen uit voorzichtigheid gedurende de eerste helft van de ultramarathon en door slaapgebrek in de tweede helft”, zo luidt de verklaring.

Like this article? Share it!

Misschien vind je deze ook interessant?